Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Erdogan και απειλεί την Ελλάδα με «χτύπημα» από Tayfun: Ηρεμήστε, συμπεριφερθείτε καλά

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Erdogan και απειλεί την Ελλάδα με «χτύπημα» από Tayfun: Ηρεμήστε, συμπεριφερθείτε καλά

Για ακόμα μία φορά, ο Τούρκος πρόεδρος υπερτονίζει τα ελληνοτουρκικά ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα

Σχετικά Άρθρα
Κάθε όριο ξεπέρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα με... πλήγμα από τον πύραυλο Tayfun. Κι όλα αυτά εν μέσω πολεμικών απειλών για ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, στα 12 ναυτικά μίλια.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, ο Erdogan «προειδοποίησε» την Ελλάδα να καθίσει φρόνημα για... να μην πειράξει.
«Φτιάχνουμε μόνοι μας αυτούς τους πυραύλους; Τους φτιάχνουμε με τέτοιο τρόπο που η Ελλάδα πανικοβάλλεται.
Οι εφημερίδες κάνουν πρωτοσέλιδα: "Κοιμάστε και ο Τούρκος στέλνει τον Tayfun από τη Σμύρνη". Έχει εμβέλεια 561 χλμ. Είπα στους συνεργάτες μου ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, πρέπει να το αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα.
Φυσικά, όταν μεταδόθηκε αυτή η είδηση, τι άρχισαν να λένε οι Έλληνες; "Θα χτυπήσουν την Αθήνα".
Kάτσε φρόνιμα, συμπεριφέρσου καλά. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με Αθήνες κλπ.. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν». Αυτά ήταν τα ακριβή λόγια του Erdogan στην ΚΟ του AKP.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ευθέως την Αθήνα. «Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες "Tayfun" (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Λένε (η Ελλάδα) ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει. Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε κάτι (για να οπλίσετε) από εδώ και από εκεί, από την Αμερική στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα είναι θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει» είπε πει ο Erdogan σε εκδήλωση σε ομιλία του στην Αμισό του Πόντου.

«Βαριές συνέπειες για την Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη»

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin, σε συνέντευξη του στο NTV, και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης, υποστήριξε: «Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα». Ο ίδιος υπενθύμισε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, επί του ίδιου θέματος και εξήγησε ότι επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια θα σήμαινε ότι ένα τουρκικό ή και ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, το Μαρμαρά ή το Αιγαίο θα φτάνει στη Μεσόγειο μόνο εάν περάσει μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε» υποστήριξε ο Kallin, λέγοντας παράλληλα ότι αυτό αντιβαίνει στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο και «δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».
Υπενθυμίζεται πως τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, όταν και όποτε κριθεί ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη από το 2020 και συνεχίστηκε εμφατικά από τον Ιανουάριο του 2021 μετά και τον νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης