Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Casus belli από Τουρκία για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη - Cavusoglu: Σας προειδοποιούμε - Ελλάδα: Δεν φοβόμαστε

Casus belli από Τουρκία για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη - Cavusoglu: Σας προειδοποιούμε - Ελλάδα: Δεν φοβόμαστε

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε τα ελληνικά δημοσιεύματα για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) «Απειλή πολέμου» (casus belli) ακόμα και για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, σε μια περιοχή που δεν «γειτονεύει» με την Τουρκία, θέτει η Άγκυρα.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίου ούτε κατά 1 ναυτικό μίλι» προειδοποίησε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου και υπενθύμισε την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από το 1995, σύμφωνα με την οποία εκλαμβάνεται ως casus belli (αιτία πολέμου), η περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.
Η απάντηση από την Αθήνα ήρθε άμεσα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να διαμηνύει ότι «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται», ενώ σκληρή απάντησε έδωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης.
Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη, όταν και όποτε κριθεί ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη από το 2020 και συνεχίστηκε εμφατικά από τον Ιανουάριο του 2021 μετά και τον νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης -και όχι ανατολικά- δεν θα δικαιολογούσετουρκική αντίδραση, όπως συνέβη και με την επέκταση στο Ιόνιο. Όπως προκύπτει, όμως, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα ενόψει και των εκλογών του 2023.

Το casus belli για την Κρήτη

«Η στάση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη: Δεν επιτρέπουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων, όχι μόνο κατά 12 ναυτικά μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι, στο Αιγαίο.
Η απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο μας το 1995 είναι ξεκάθαρη. Και εξακολουθεί να ισχύει. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα: Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς, βασισμένοι σε αυτούς που προσπαθείτε να έχετε από πίσω σας. Μην μπαίνετε σε περιπέτεια. Δεν θα τελειώσει καλά για εσάς!» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από το 1995 σύμφωνα με την οποία εκλαμβάνεται ως casus belli (αιτία πολέμου), η περίπτωση που η Ελλάδα κάνει αυτό το βήμα.
Των δηλώσεων Cavusoglu έχουν προηγηθεί αντίστοιχες θέσεις από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει βλέψεις στη Γαλάζια Πατρίδα» και ότι «θέλει να παίξει το χαρτί των 12 μιλίων που αποτελεί αιτία πολέμου». «Στόχος είναι να περιοριστεί η αποκλειστική οικονομική ζώνη όπως αυτή καθορίστηκε από το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας» αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.

Οι επιστολές στον ΟΗΕ

«Υπενθυμίζοντας ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους, ο Cavusoglu δήλωσε ότι πραγματοποίησαν την 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.
Ο Cavusoglu εξήγησε ότι ανέστειλαν αυτόν τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία και των πιέσεων στους "Τούρκους της Δυτικής Θράκης" μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Εξάλλου, ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στις επιστολές που έχει στείλει η Άγκυρα στον ΟΗΕ το 2021, σχετικά με τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατέγραψαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον Cavusoglu, οι επιστολές που έδωσε η Ελλάδα ως απάντηση στην Τουρκία ήταν πολιτικού περιεχομένου και ότι η Τουρκία έστειλε την τρίτη της επιστολή στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ως απάντηση στη δεύτερη επιστολή της διοίκησης της Αθήνας.

H απάντηση της Ελλάδας

Στον αντίποδα, η Ελλάδα διαμηνύει πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα.
«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Σκληρή απάντηση στις πολεμικές απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έδωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου έκανε λόγο για «ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας» ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες. 
«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης, υπογράμμισε πως είναι απορίας άξιο, ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. «Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» κατέστησε σαφές.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμήνυσε ότι στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο κάνονας λόγο για ένα «σημαντικό επίτευγμα» ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλος φορέας που να μπορεί να παίξει το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη».
«Δεν υπάρχει καμία χώρα που να είναι τόσο ισορροπημένη όσο εμείς και να μην έχει άλλη ατζέντα. Το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε κατά την επίσκεψή μας τον Οκτώβριο ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη της Λιβύης, χωρίς διάκριση μεταξύ ανατολής και δύσης, να αγκαλιάσουν το μνημόνιο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία του 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά ΕΕ

Παράλληλα, ο Cavusoglu εκτόξευσε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορώντας την ότι... εθελοτυφλεί.
«Η Τουρκία αποτελεί χώρα-κλειδί για την Ευρώπη σε καίρια ζητήματα από την ενέργεια έως τα τρόφιμα, από την ασφάλεια έως τη μετανάστευση, από την παραγωγή έως την εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ την εμποδίζει να δει τα γεγονότα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδίδεται στην κακομαθημένη συμπεριφορά του Ε/Κ-ελληνικού διδύμου. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει η ΕΕ αυτή την τύφλωση είναι η πλήρης ένταξη της χώρας μας», σημείωσε.

«Κατεχόμενη η Ψέριμος»

Πάντως, την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο φυλάκιο στην Ψέριμο, για ανταλλαγή ευχών στο στρατιωτικό προσωπικό με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Με τον προκλητικό τίτλο: «Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ ποζάρει σε κατεχόμενο νησί» η εφημερίδα αναφέρει πως ο στρατηγός Φλώρος συνεχίζει τις επισκέψεις του σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτή τη φορά πήγε στην Ψέριμο που βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την ελληνική στρατιωτική δύναμη, αν και στο νησί απαγορεύεται ο εποικισμός και η ανάπτυξη στρατευμάτων» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Η Sozcu κατηγορεί τον Α/ΓΕΕΘΑ για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επειδή επισκέφθηκε την Ψέριμο και φωτογραφήθηκε με φόντο τα απέναντι παράλια της Αλικαρνασσού, υποστηρίζοντας ψευδώς πως: «το νησί βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή από το 2004».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης