Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

State Department: Χαιρετίζουμε τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας – «Ύποπτη» σιωπή από το ελληνικό YΠΕΞ

State Department: Χαιρετίζουμε τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας – «Ύποπτη» σιωπή από το ελληνικό YΠΕΞ
Η Ουάσιγκτον χαιρετίζει τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων...
Την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαιρέτισε, μέσω του εκπροσώπου του Ned Price, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με την ελληνική πλευρά να μην αναφέρει το παραμικρό επ’ αυτού.
Όπως σημειώνει ο παράγων «ΗΠΑ», οι συζητήσεις αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας στο ΝΑΤΟ.
«Αυτή είναι μια στιγμή που χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ.
Λυπούμαστε πάντα για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του State Department και συνέχισε:
«Οι εντάσεις στο πλαίσιο της Συμμαχίας, μεταξύ δύο εταίρων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σίγουρα δεν βοηθούν κανέναν.
Για τον σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της Άννας-Μαρίας Μπούρα, διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, και του Ibrahim Kalın, εκπροσώπου και επικεφαλής συμβούλου του Προέδρου Erdogan, και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα».

Ερωτήματα...

Πάντως, η επιβεβαίωση της συνάντησης μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων από Γερμανία και ΗΠΑ εγείρει εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan έχει ανοίξει τη βεντάλια των προκλήσεων, με ευθείες απειλές πολέμου κατά της χώρας μας, «υποσχόμενος» εθνική καταστροφή («θυμηθείτε τη Σμύρνη», «ο πύραυλος Tayphun θα χτυπήσει την Αθήνα», «θα έρθουμε ένα βράδυ») και θάνατο.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν η ελληνική πλευρά να προχωρά σε συνομιλίες, με τους Τούρκους να συμπεριφέρονται σαν νταήδες.
Ερωτήματα γεννά και η σιωπή των Ελλήνων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών και η έλλειψη πληροφόρησης για τη βάση των συζητήσεων οι οποίες έλαβαν χώρα…
Σίγουρα, αν η ελληνική πλευρά έχει συρθεί σε διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα εχέγγυα, δεδομένων των μαξιμαλιστικών έως παράλογων αιτημάτων των Τούρκων, θα πρόκειται για άλλη μία ήττα της ελληνικής διπλωματίας και των χειρισμών Δένδια - Μητσοτάκη.
Yπενθυμίζεται πως η συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας – Τουρκίας έγινε γνωστή μετά από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπά προς τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελαρίου, Stephen Hebestreit:
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έγινε μια τέτοια συνάντηση, αλλά το περιεχόμενο αντίστοιχων συνομιλιών είναι απόρρητο κι αυτό είναι λογικό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος εκφράστηκαν πολύ θετικά απέναντι στο γερμανικό ερώτημα, κατά πόσο μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη.
Η συνάντηση λοιπόν πραγματοποιήθηκε και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες επαφές» ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».
Απαντώντας έπειτα σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το αν η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη μια νέας γερμανικής (διαμεσολαβητικής) πρωτοβουλίας, ο Stephen Hebestreit απάντησε:
«Αυτο ελπίζουμε.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν εμπιστευτικά».

H Γερμανία εδώ και καιρό έχει προσφέρει χείρα βοηθείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η καγκελαρία αλλά και το γερμανικό υπ. Εξωτερικών έχουν πολλές φορές εκφράσει την άποψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συνδράμει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον βέβαια οι δύο χώρες το επιθυμούν.
Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι τόσο ο καγκελάριος Olaf Scholz όσο και η υπ. Εξωτερικών Analena Baerbock έχουν υποστηρίξει ξεκάθαρα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετική ρητορική καταδικάζοντας την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, γεγονός μάλιστα που φέρεται να είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Tayyip Erdogan.
Επίσης, όμως, είναι γνωστό πως στη διάσκεψη για τη Λιβύη η Ελλάδα δεν εκλήθη… - γεγονός ντροπιαστικό για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Τελευταία φορά, πάντως, που υπήρξε γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ήταν το «θερμό» καλοκαίρι του 2020 με πρωτοβουλία της τότε καγκελαρίου Angela Merkel, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν φτάσει σε σημείο επικίνδυνης κλιμάκωσης στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης