Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νίκη για Erdogan - Οι ΗΠΑ άνοιξαν τον δρόμο για την αγορά F16 - Anadolu: Αφαιρέθηκαν οι όροι από το νομοσχέδιο

Νίκη για Erdogan - Οι ΗΠΑ άνοιξαν τον δρόμο για την αγορά F16 - Anadolu: Αφαιρέθηκαν οι όροι από το νομοσχέδιο
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ «δεν υπάρχουν αναφορές που να συνδέουν την πώληση F-16 με περιοριστικούς όρους»
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ακόμα μία νίκη «γράφει» στο ενεργητικό του ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, καθώς φαίνεται πως κατάφερε να μην συνδέεται η αγορά των αμερικανικών F-16 με τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για τια αμυντικές «δεν υπάρχουν αναφορές που να συνδέουν την πώληση F-16 με περιοριστικούς όρους». Πρόκειται για μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στον Τούρκο πρόεδρο ενόψει και των εκλογών.
Σύμφωνα με το Anadolu, που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν παρουσιάσει οι γερουσιαστές Robert Menendez αλλά και ο Chris Pappas ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με το ελληνοκυπριακό λόμπι.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και η αγορά των F-16 δεν συνδέεται -πλέον- άμεσα με τον τερματισμό των τουρκικών υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), που οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (6/12/2022), υπάρχει σαφής αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα.
«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος μόλις εγκριθεί από την ολομέλεια και υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Τα... πανηγύρια του Anadolu

«Τροπολογίες που εισήχθησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και εξαρτούσαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκική Δημοκρατία από μια σειρά προϋποθέσεων, αφαιρέθηκαν από το τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες» μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τροποποιήσεις στους όρους της πώλησης των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία αφαιρούνται από το τελικό σχέδιο νόμου για την άμυνα».
Anadolu_2.JPG
«Σύμφωνα με την τελική έκδοση του νομοσχεδίου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Anadolu, που θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν από ομάδα αντιπροσώπων απαλείφθηκαν από το νομοσχέδιο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Οι τροπολογίες επεδίωκαν να επιβάλουν διάφορους περιορισμούς στην πώληση των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων να μην χρησιμοποιούνται τα μαχητικά αεροσκάφη για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και να απαιτείται από την κυβέρνηση Biden να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον.
«Οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι ήταν αποτελεσματικές για την αλλαγή αυτή στη Γερουσία» μεταδίδει το Anadolu και επισημαίνει ότι πλέον το Κογκρέσο δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμούς για την αγορά F-16.

Cavusoglu: Να οριστικοποιηθεί σύντομα

Την ικανοποίηση του για το τελικό κείμενο του αμυντικού νομοσχεδίου στις ΗΠΑ, από όπου αφαιρέθηκαν οι όροι για την αγορά F-16, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
«Οι τεχνικές συνομιλίες για τα F-16 συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο. Ο πρόεδρός μας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, στο Μπαλί, είπε ότι υπήρξαν θετικά βήματα σχετικά με τα F-16. Η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για αυτό το θέμα ήταν σημαντική» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Η απουσία αρνητικής δήλωσης στο τελικό κείμενο ήταν θετική. Είναι μία εξέλιξη. Πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Είναι προς όφελος όλων», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πάντως, επισημαίνεται ότι στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού περιλαμβάνεται σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες.

Το μήνυμα σε Τουρκία για τις τουρκικές υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά

Αν και πλέον, οι ΗΠΑ δεν συνδέουν την αγορά των F-16 με τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στα ελληνικά νησιά, στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, περιλαμβάνεται σαφές μήνυμα προς την Τουρκία
«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παρ' όλο που η προσπάθεια για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας για τα F-16 δεν τελεσφόρησε, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Robert Menendez συνεχίζει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης