Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Τα ζητήματα για την αγορά των F16 θα επιλυθούν σύντομα - ΗΠΑ και Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά

Erdogan: Τα ζητήματα για την αγορά των F16 θα επιλυθούν σύντομα - ΗΠΑ και Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μεταξύ των επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας
Ιδιαίτερα... αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Recep Tayyip Erdogan, όσον αφορά την αγορά των αμερικανικών F-16.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφος κατά την επιστροφή του από το Μπαλί, ο Erdogan υποστήριξε πως, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, στο περιθώριο της Συνόδου του G20, περιμένει ότι τα ζητήματα γύρω από την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας αμερικανικών μαχητικών F-16 θα επιλυθούν σύντομα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ζήτημα βρίσκεται «στα χέρια» του Αμερικανού προέδρου, όπως ισχυρίστηκε ότι του είπε ο ίδιος ο Biden.

Η συνάντηση των επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας και ΗΠΑ

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως, μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Άγκυρα, «ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία δεν θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό όπλο».
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα εκ μέρους του διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών μου αναφορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, κανένα από τα δύο μέρη δεν θα επιχειρήσει να χρησιμοποίησει το πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Erdogan, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Ο επικεφαλής της CIA, William Burns, και ο Ρώσος ομόλογός του, Sergey Naryshkin, είχαν συναντηθεί στην αρχή της εβδομάδας στην τουρκική πρωτεύουσα, όπως είχε επιβεβαιώσει η τουρκική προεδρία.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Burns είχε προειδοποιήσει με την ευκαιρία αυτή τον επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη προσφυγή στα πυρηνικά όπλα, που η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος είχε διευκρινίσει σχετικά με τη συνάντηση αυτή πως «δεν επρόκειτο για οποιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις» ούτε «για συζήτηση κάποιος διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία».

Η κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Ο Erdogan είπε ακόμη πως η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με μερικές χώρες για να εισάγει ενέργεια την οποία στη συνέχεια θα εξάγει, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.
Στα σχόλια που έκανε μέσα στο αεροπλάνο προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο Erdogan είπε επίσης ότι η Άγκυρα θα εργαστεί με τη Μόσχα για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού με τέσσερις τουρμπίνες στη βόρεια τουρκική επαρχία της Σινώπης.

Γέφυρες με Συρία

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία. Ειδικότερα επεσήμανε ότι ενδέχεται να επανεξετάσει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad, μετά τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούνιο.
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με μια ενδεχόμενη συνάντηση με το Σύρο ηγέτη, ο Erdogan απάντησε πως στην πολιτική δεν υπάρχει αιώνια δυσαρέσκεια ούτε αιώνιοι καβγάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης