Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πόσο πιθανό είναι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας να οδηγήσει στον πρώτο πόλεμο μελών του ΝΑΤΟ

Πόσο πιθανό είναι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας να οδηγήσει στον πρώτο πόλεμο μελών του ΝΑΤΟ
Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί σε σημείο που αρκετοί πιστεύουν ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ τους
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ, που εντάχθηκαν το 1952, αλλά η σχέση τους και οι εντάσεις μεταξύ τους προϋπήρχαν της συμμαχίας και η ένταξη τους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ελάχιστα προσέφερε στην άμβλυνση των διαφορών τους, επισημαίνει σε ανάλυσή του στο Business Insider ο Κωνσταντίνος Ατλαμάζογλου ειδικός σε θέματα διατλαντικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί σε σημείο που ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ τους.
Οι χώρες καταλαμβάνουν στρατηγικά σημαντικό έδαφος στη νοτιοανατολική Ευρώπη και διαθέτουν δύο από τους μεγαλύτερους στρατούς του ΝΑΤΟ, καθιστώντας το διακύβευμα μιας πιθανής σύγκρουσης πολύ υψηλότερο.

Υπέρογκες αμυντικές δαπάνες

Λόγω των επίμονων εντάσεων με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που διατηρεί τις αμυντικές δαπάνες πάνω από τον στόχο της συμμαχίας 2% του ΑΕΠ.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας το 2022 ήταν οι υψηλότερες στη συμμαχία ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Αν και μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας παραδοσιακά κατευθύνεται σε δαπάνες προσωπικού, σημαντικές αγορές εξοπλισμού υπό την παρούσα κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2019, την έχουν καταστήσει επίσης έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές της συμμαχίας σε υλικό.
(Το ΝΑΤΟ ζητά επίσης το 20% των αμυντικών δαπανών των μελών να διατεθεί για αγορές εξοπλισμού και αναβαθμίσεις.)
Η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αεροπορία και τον ναυτικό της ιδιαίτερα.
Από το 2020, έχει αγοράσει 24 αεροσκάφη Rafale γαλλικής κατασκευής, μαχητικά πολλαπλών ρόλων τέταρτης και πέμπτης γενιάς που θεωρούνται τεχνολογικά ανώτερα από οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος. Η Αθήνα αναβαθμίζει επίσης τα 84 F-16 στην πιο πρόσφατη έκδοση Viper και έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35.
1_63.png

Ισχυροί στρατοί

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει επτά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R και έχει εγκαταστήσει μια έκδοση του Ισραήλ Iron Dome πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το σύστημα είναι προσαρμοσμένο για να αντιμετωπίσει τον μεγάλο στόλο drone που διαθέτει η Τουρκίας.
Στο ναυτικό μέτωπο, η Ελλάδα έχει αγοράσει τρεις φρεγάτες FDI HN από τη Γαλλία με δυνατότητα επιλογής για μια τέταρτη.
Επίσης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιλογής τεσσάρων ακόμη κορβετών για το ήδη ευμεγέθη ναυτικό της.
Η Ελλάδα διατηρεί τη μεγαλύτερη δύναμη αρμάτων μάχης μεταξύ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ —αν και ένα μέρος του είναι παλαιότερα μοντέλα— και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις πυροβολικού στην Ευρώπη.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική και τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη αρμάτων μάχης και πυροβολικού στο ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ.
Η τουρκική αεροπορία είναι συγκρίσιμη με την ελληνική, αλλά υστερεί λόγω της αποβολής της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, του περιορισμού των ΗΠΑ στο αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση F-16 και της απόλυσης εκατοντάδων Τούρκων πιλότων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 .
Ωστόσο, η βιομηχανία drones της Τουρκίας και τα αεροσκάφη που παράγει είναι από τα καλύτερα του ΝΑΤΟ. Τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar έχουν κεντρίσει την προσοχή για τον ρόλο τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

2_52.png
Πολεμικό παρελθόν

Η Τουρκία διαθέτει επίσης έναν από τους μεγαλύτερους στόλους του ΝΑΤΟ, με σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων και μεγάλη αποβατική δύναμη.
Η Άγκυρα σχεδιάζει να ενισχύσει τον στόλο της με τουλάχιστον τέσσερις έως και επτά φρεγάτες αντιαεροπορικού πολέμου που θα αντικαταστήσουν παλαιότερα πλοία.
Οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες διαφορές που επιδρούν στη συνοχή του ΝΑΤΟ, αναφέρει το Business Insider.
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν έρθει πολύ κοντά στον πόλεμο στο πρόσφατο παρελθόν.
Συγκρούστηκαν κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και μια σύγκρουση αποφεύχθηκε ελάχιστα κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων το 1996.
Το 2020, ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες ήλθαν πολύ κοντά σε σύγκρουση κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και οι δύο χώρες έχουν χάσει αεροσκάφη και πιλότους σε πτήσεις πάνω από το ανατολικό Αιγαίο και κάθε πλευρά κατηγορεί τακτικά την άλλη ότι πετούσε πάνω από το έδαφός τους στην περιοχή.
3_48.png
Οι διαφορές

Οι διαφωνίες τους περιλαμβάνουν τη διχοτομημένη Κύπρο και τους μετανάστες, αλλά μεγάλο μέρος της έντασης τους επικεντρώνεται στα νησιά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Ελλάδα, επικαλούμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστηρίζει ότι τα εκατοντάδες νησιά της στο Αιγαίο της δίνουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την UNCLOS και υποστηρίζει πώς τα νησιά δεν έχουν τα ίδια εδαφικά δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα.
Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την κήρυξη πολέμου εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα σημερινά 6 ναυτικά μίλια της στα 12 μίλια που επιτρέπει η UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας).
Η Τουρκία απαιτεί επίσης από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά της στο ανατολικό Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα έχει παραβιάσει τα όρια της συνθήκης σχετικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτά.
Η Αθήνα λέει ότι το υλικό προορίζεται για αμυντικούς σκοπούς.
4_34.png

Η διαμάχη για τα νησιά έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο Erdogan είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Ελλάδα κατέλαβε τα νησιά και πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» όταν έρθει η ώρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε λίγες μέρες αργότερα ότι ο πόλεμος δεν θα γίνει ποτέ, αλλά εάν η Άγκυρα όντως επιτεθεί «θα λάβει μια απολύτως καταστροφική απάντηση».
Η πολεμική ρητορική θεωρείται ευρέως ως πολιτικά υποκινούμενη: Ο Erdogan και ο Μητσοτάκης θα έχουν εκλογικές αναμετρήσεις έως το επόμενο καλοκαίρι.
Παρατηρητές λένε πως το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να διαχειριστεί την ένταση όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, αλλά η οι εντάσεις μεταξύ δύο εκ των πλέον σημαντικών μελών της συμμαχίας φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί. (Η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στο ζήτημα των νησιών, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως ευνοιοκρατία.)
Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών έχει παγώσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι υπουργοί Άμυνας των χωρών συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας διακήρυξε ότι είναι «σημαντικό η διαφορά» να «επιλυθεί χωρίς την παρέμβαση τρίτων».
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας από την πλευρά του τόνισε ότι «όσο υπάρχει κίνδυνος εδαφικής κυριαρχίας, καθιστά μάταιη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας».

wwww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης