Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία κουνά το χαρτί του βέτο στη Σουηδία: Δεν πληρούνται οι όροι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία κουνά το χαρτί του βέτο στη Σουηδία: Δεν πληρούνται οι όροι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στις 8 Νοεμβρίου ο Σουηδός πρωθυπουργός επισκέπτεται την Τουρκία - Εντός της εβδομάδας ο Erdogan θα συναντηθεί με τον Stoltenberg

Σχετικά Άρθρα

Με νέο βέτο στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ απειλεί η Τουρκία, τη Σουηδία, με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ (κόμμα του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan), Omer Celik, να υποστηρίζει ότι η σκανδιναβική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Άγκυρας.
«Οι δηλώσεις που κάνει η Σουηδία είναι καλές, αλλά μέχρι να εφαρμοστούν, δεν αρκούν» δήλωσε ο Celik. Πρόκειται για δηλώσεις που έγιναν λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, αυτή την εβδομάδα αλλά και την προγραμματισμένη επίσκεψη του νέου Σουηδού πρωθυπουργού, Ulf Kristersson, στις 8 Νοεμβρίου. O Kristersson θα συναντηθεί και με τον Erdogan προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και η Τουρκία να συμφωνήσει με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία αποτελεί χώρα υποδοχής για τους Κούρδους που ζητούν άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Erdogan απαιτεί πλέον την έκδοση Κούρδων φερόμενων ως υπόπτων για τρομοκρατία στην Τουρκία. Ο ίδιος έχει επανειλημμένως εκφράσει το αίτημα για έκδοση από τη Σουηδία και τη Φινλανδία 73 ατόμων που ανήκουν κυρίως στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης και το YPG, τα οποία οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για τρομοκρατικές και ανατρεπτικές δραστηριότητες κατά της Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο Stoltenberg έχει ενθαρρύνει τόσο την Σουηδία, όσο και την Φιλανδία να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας, ούτως ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τις δύο χώρες. Μέχρι στιγμής από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, τα 28 έχουν αποδεχθεί το ενταξιακό αίτημα των χωρών, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να διατηρούν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης