Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Sullivan - Kalin για F16, Αιγαίο και Ουκρανία

Τουρκία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Sullivan - Kalin για F16, Αιγαίο και Ουκρανία
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο Ibrahim Kalin είπε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο εκπροσώπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin και ο σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan για F16 και ζητήματα στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μόλις 10 ημέρες μετά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο Ibrahim Kalin είπε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Kατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στις 10 Οκτωβρίου στο προεδρικό θέρετρο Mabeyn, συζητήθηκαν θέματα, όπως οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, οι τομείς συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο.
Μαζί με την εφαρμογή του Στρατηγικού Μηχανισμού, εκφράστηκε η προσδοκία να αυξηθούν οι τομείς συνεργασίας με βάση τα κοινά συμφέροντα.
Επίσης, τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το θέμα των F-16 θα εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και σημειώθηκε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη κατά των κοινών κινδύνων για την ασφάλεια και όλων των τρομοκρατικών απειλών.
Ο Ιbrahim Kalin ανέφερε στον Jake Sullivan ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και δήλωσε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτες.
Επίσης σημειώθηκε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό – το συντομότερο δυνατό – του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο» συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιbrahim Kalin, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της απόπειρας για την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.
Ο κ. Sullivan εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και στο διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής τους για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόοδο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης