Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αιχμές από ΝΥΤ για Erdogan και Μητσοτάκη: Ο πατριωτισμός μαγνητίζεται από μια διαμάχη με ένα παλιό εχθρό

Αιχμές από ΝΥΤ για Erdogan και Μητσοτάκη: Ο πατριωτισμός μαγνητίζεται από μια διαμάχη με ένα παλιό εχθρό
Η ένταση με την Ελλάδα είναι ο ένας εύκολος και παραδοσιακός τρόπος, ώστε ο Erdogan να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να ενισχύσει τη στήριξη στο πρόσωπο του

Αιχμές τόσο για τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, όσο και για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτοξεύουν οι New York Times σε δημοσίευμα για την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διαμάχης ενόψει των εκλογών και στις δύο χώρες.
«Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Erdogan ανεβάζει και πάλι τους τόνους με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσίευμα, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι «όπως και στην Τουρκία έτσι και στην Ελλάδα… τίποτα δεν μπορεί να μαγνητίσει τον πατριωτισμό περισσότερο από όσο μια διαμάχη με έναν παλιό εχθρό».
NYT_2.JPG
Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο επεισόδιο Μητσοτάκη με Erdogan στη Σύνοδο της Πράγας. «Πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, ο Erdogan κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ανειλικρίνεια σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών στο ανατολικό Αιγαίο και κατακεραύνωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι τάχθηκε στο πλευρό των μελών της, της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη και δύο ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ήταν εκεί» επισημαίνεται.
Σχετικά με το νέο μότο του Erdogan ότι τα στρατεύματα «μπορεί να φτάσουν ξαφνικά μια νύχτα» στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος σχολιάζει με τον πληθωρισμό να οργιάζει και τη λίρα να βυθίζεται, μια κατασκευασμένη κρίση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται (σσ. ο Erdogan)».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρετια πως «καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες πριν από τις εκλογές της άνοιξης, ο Erdogan έχει αυξήσει τις απειλές εναντίον του συμμάχου του στο ΝΑΤΟ από το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιούν στα στρατιωτικά γεράκια και οι υπερεθνικιστές».
Ωστόσο, ενώ λίγοι διπλωμάτες ή αναλυτές προβλέπουν πόλεμο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των Ευρωπαίων διπλωματών ότι «ένας πολιτικά απειλούμενος Erdogan είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του - και ότι ατυχήματα μπορούν να συμβούν» επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει «ο Erdogan χρειάζεται την κρίση για να στηρίξει το κλονισμένο κύρος του στο εσωτερικό έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, δήλωσε διπλωμάτης που ειδικεύεται στην Τουρκία, ζητώντας ανωνυμία. Και αν δεν του παρασχεθεί μία, είπε ο διπλωμάτης, μπορεί να δημιουργήσει μία».

Οι εκλογές στην Ελλάδα

Όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αρθρογράφος των New York Times σχολιάζει πως «ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται επίσης σε κατάσταση προεκλογικής εκστρατείας, με τις εκλογές να αναμένονται το επόμενο καλοκαίρι, ζημιωμένος από το σκάνδαλο σχετικά με το κατασκοπευτικό λογισμικό που έχει τοποθετηθεί στα τηλέφωνα πολιτικών και δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης.
Όπως και στην Τουρκία, τίποτα δεν μαγνητίσει περισσότερο τον ελληνικό πατριωτισμό από μια καλή διαμάχη με έναν παλιό εχθρό».
Από την πλευρά του, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εμφανιστεί αποφασιστικός χωρίς να κλιμακώσει. «Αντιμετωπίζοντας το θέμα στο δείπνο στην Πράγα, ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι οι ηγέτες πρέπει να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν νέα, ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα, αλλά δεν μπορούσε να μείνει σιωπηλός ενώ η Τουρκία απειλούσε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εκμεταλλευτεί την αμερικανική ενόχληση για τις σχέσεις του Erdogan με τη Ρωσία και την καθυστέρησή του να εγκρίνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία για να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον. Τον Μάιο, ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο Κογκρέσο και το προέτρεψε να επανεξετάσει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει F-35, ενώ η Τουρκία, η οποία αρνήθηκε την αγορά F-35 λόγω της αγοράς ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας, εξακολουθεί να πιέζει για να αποκτήσει περισσότερα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, χρησιμοποιώντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως μοχλό πίεσης.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, όμως, ο αρθρογράφος σχολιάζει πως ο Erdogan αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό του, «καθιστώντας τις εντάσεις με την Ελλάδα έναν εύκολο και παραδοσιακό τρόπο για να αποσπάσει την προσοχή και να ενισχύσει τη στήριξη στο πρόσωπο του».
Επίσης, στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια -εκτός της οικονομίας- και για το κύμα προσφύγων, τους οποίους δέχθηκε ο Erdogan ως μια γενναιόδωρη χειρονομία προς τους μουσουλμάνους συμπατριώτες του που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης