Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Λευκός Οίκος προς Κογκρέσο: Η Τουρκία αποτελεί εξαιρετική απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ – Ανησυχία για τις επιθέσεις στη Συρία

Λευκός Οίκος προς Κογκρέσο: Η Τουρκία αποτελεί εξαιρετική απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ – Ανησυχία για τις επιθέσεις στη Συρία
Ράπισμα στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο
Οι ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικότερα οι επίθεσή της εναντίον των Κούρδων, υπονομεύουν την εκστρατεία εναντίον του ισλαμικού κράτους και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αμάχων αλλά και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αναφέρεται σε σημείωμα του Λευκοί Οίκου προς το Κογκρέσο, που υπογράφεται από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την Τουρκία σε επίσημη αναφορά του προς το Κογκρέσο. Πρόκειται για την επίσημη προειδοποίηση του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο για την συνέχιση της κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν αυτή την στιγμή στην Συρία.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.
Image
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία καταδικάζει αμερικανικό προεδρικό διάταγμα και εγκαλεί τις ΗΠΑ, απαιτώντας να «τερματίσουν τις σχέσεις τους», όπως αναφέρει «με την τρομοκρατική οργάνωση PKK».
Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει στρατιωτική συμφωνία με τους Κούρδους με αφορμή τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στο έδαφος της Συρίας, με τους Αμερικανούς κομάντο να πολεμούν μαζί με τους Πεσμεργκά στο μέτωπο κατά των πραγματικών τρομοκρατών του ISIS.
Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει την ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, καταδικάζοντας το προεδρικό διάταγμα των ΗΠΑ για την έκτακτη ανάγκη στη Συρία, το οποίο εκδόθηκε το 2019 και επαναλήφθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:
"Καταδικάζουμε το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται από τις ΗΠΑ με τον τίτλο Εθνική Έκτακτη Ανάγκη στο πλαίσιο της Συρίας από τον Οκτώβριο του 2019, που επαναλήφθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022, που περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες για τη χώρα μας.
Οι ισχυρισμοί στο διάταγμα είναι αβάσιμοι σχετικά με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, που πραγματοποίησε η χώρα μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προστασία της ασφάλειας των συνόρων και την εξάλειψη των αυτονομιστικών τρομοκρατικών απειλών που προέρχονται από τη Συρία.
Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, την οποία πραγματοποιήσαμε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας που απορρέει από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρείχε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Εξασφάλισε την απομάκρυνση των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και DEASΗ από τη ζώνη της επιχείρησης. Συνέβαλε στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις σχέσεις τους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να εκπληρώσουν τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης της 17ης Οκτωβρίου 2019".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης