Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Menendez (ΗΠΑ): Είμαι ξεκάθαρος, καμία πώληση F-16 στην Τουρκία εάν ο Erdogan δεν σταματήσει τις προκλήσεις

Menendez (ΗΠΑ): Είμαι ξεκάθαρος, καμία πώληση F-16 στην Τουρκία εάν ο Erdogan δεν σταματήσει τις προκλήσεις

Ο Αμερικάνος γερουσιαστής απειλεί ακόμα και με βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε σύμβαση για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, εάν πρώτα ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan δεν σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα του διατύπωσε ο Αμερικάνος γερουσιαστής Bob Menendez.
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Erdogan σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή.
Τελεία και παύλα» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Menendez.

Διευκρινίσεις

Η διευκρίνιση αυτή έρχεται ύστερα από την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να μείνουν εκτός του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τους γερουσιαστές Menendez και Chris van Hollen και οι οποίες επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο Menendez έσπευσε να επισημάνει πως οι τροπολογίες αποτελούν μόνο ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για την διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Menendez.
Σημειώνεται πως στις τροπολογίες αυτές αναφερόταν πως η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα εν λόγω F-16 για υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.

Απειλή βέτο

Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί καμία τροπολογία, εκείνος επιφυλάσσεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.
Πρόκειται για ένα δικαίωμα που ο Menendez διαθέτει ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης