Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Mήνυμα Cavusoglu στα... ελληνικά: Σας λέμε «καλημέρα» για να ξυπνήσετε - Kurtulmus: Προσέξτε μην γίνετε... Ουκρανία

Mήνυμα Cavusoglu στα... ελληνικά: Σας λέμε «καλημέρα» για να ξυπνήσετε - Kurtulmus: Προσέξτε μην γίνετε... Ουκρανία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται πως η Ελλάδα πανικοβλήθηκε από τις τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
Σχετικά Άρθρα
Σε άλλο επίπεδο έχουν περάσει πλέον οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σε μια περίοδο όπου έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια περί «θερμού επεισοδίου» ενόψει και των εκλογών στη γειτονική χώρα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, μιλώντας -μάλιστα- στην ελληνική γλώσσα: «Η Ελλάδα αισθάνεται άβολα που η Τουρκία είναι παγκόσμιος παράγοντας. Άρχισαν να φλυαρούν. Όποιος καβαλάει ένα αυτοσχέδιο άλογο πέφτει γρήγορα.
Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και πίσω μου η ΕΕ. Σα λέμε "Καλημέρα" (σσ. στα ελληνικά) για να ξυπνήσετε. Έχετε μπροστά σας μια δυνατή Τουρκία» είπε ο Cavusoglu και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «εκτοξεύει μίσος».
Όπως είναι αναμενόμενο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε τα... μαθήματα ιστορίας. «Στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σας έριξε στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία με τη Λιβύη

Την ίδια στιγμή, ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στη νέα συμφωνία με Τουρκίας και Λιβύη για τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Λιβύης. «Η Ελλάδα είναι ήδη αξιολύπητη. Είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάει σε άλλες χώρες. Κλαίγεται και ζητιανεύει. Μπορούμε να κάνουμε έρευνες, γεωτρήσεις, εμπόριο» είπε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει μόνο ένα στόχο: τη σταθερότητα της Λιβύης».

«Με τη Λιβύη είχαμε υπογράψει συμφωνία και το 2019. Μας λένε πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμότητα να υπογράψει. Αλλά η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει διάφορα μνημόνια με την κυβέρνηση της Λιβύης» επεσήμανε επίσης.

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά. «Αφού η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, πανικοβλήθηκαν όταν οι επιστολές μας στον ΟΗΕ ανέφεραν ότι υπήρχε άμεση σύνδεση με την κυριαρχία» είπε και κάλεσε την Ελλάδα να... προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.
«Καλώ την Ελλάδα να άρει την ένταση της, να οδηγηθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Ελλάδα λέει ψέματα. Η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης έχει άδικο. Αρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας. Εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας» υποστήριξε.
Sabaj.JPG
O Kurtulmus απειλεί την Ελλάδα ότι θα γίνει... Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Numan Kurtulmus, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά».
«Το τελευταίο διάστημα κάτω από τη μύτη μας από την Κρήτη και από το Καστελόριζο μέχρι την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη βλέπουμε πως ανοίγουν στρατιωτικές βάσεις. Ουσιαστικά είναι αμερικανικές βάσεις υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Όμως οι βάσεις που έχουν εγκατασταθεί στα νησιά που πρέπει είναι υπό αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, είναι από τα βήματα που θα αυξήσουν την ένταση.
Αυτά δεν έχουν όφελος για την Ελλάδα. Η χώρα αυτή η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει και να λογικευτεί. Πρέπει να καταλάβει πως με την Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πλάκα και να προκαλεί. Να καταλάβει και να θυμηθεί άλλη μια φορά πως οι δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται πίσω της στη δύσκολη στιγμή θα την αφήσουν μόνη της. Και ως παράδειγμα να μην αγνοήσει την κατάσταση που έχει συμβεί τώρα στην Ουκρανία» σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης