Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνάντηση Erdogan με Putin (12/10) - Στόχος, διαμεσολαβητικός ρόλος σε ειρηνευτικές συνομιλίες και ενίσχυση εμπορικών δεσμών

Συνάντηση Erdogan με Putin (12/10) - Στόχος, διαμεσολαβητικός ρόλος σε ειρηνευτικές συνομιλίες και ενίσχυση εμπορικών δεσμών
Η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν
Σχετικά Άρθρα

Νέα συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, θα έχει αύριο (12/10/2022) ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan. Η Τουρκία διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία αλλά και ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία σε μια περίοδο όπου η τουρκική οικονομία... παραπαίει.
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου της «Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία» (CICA). Κι αυτό μετά τη Σύνοδο της Πράγας, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα ενισχύει την ένταση και προκαλεί.

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία

Μέχρι στιγμής ο Erdogan δεν έχει σχολιάσει τους τελευταίους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, από τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, μετά τις επιθέσεις, όπως είπε μια τουρκική διπλωματική πηγή χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Erdogan συναντήθηκε με τον Putin στο περιθώριο της περιφερειακής Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

Στόχος ο διαμεσολαβητικός ρόλος

Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την ελπίδα να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Putin με τον Ουκρανό ομόλογό του για συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία, κάτι που ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί ιδιαίτερα αλλά που όμως Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι είναι τόσο απαραίτητες όσο και ρεαλιστικές.
Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
Στον αντίποδα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, απέφυγε να σχολιάσει τα περί τουρκικής πρότασης να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία. Ειδικότερα, ο Peskov δήλωσε χθες (10/10/2022) στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει κανένα μήνυμα για την προοπτική διαπραγματεύσεων με τη Δύση στην Τουρκία, αλλά δεν απέκλεισε ότι ο Putin θα μπορούσε να το συζητήσει με τον Erdogan.

Ενίσχυση εμπορικών δεσμών

Την ίδια στιγμή, ο Erdogan επιθυμεί διακαώς να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα στην προσπάθειά του να σταθεροποιήσει την καθημαγμένη οικονομία ενόψει των εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.
Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίες τρεις κρατικές τουρκικές τράπεζες (Halk Bank, Ziraat και Vakifbank) που επέτρεπαν ως τότε την λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir το εγκατέλειψαν.
Πρόκειται για ένα είδος κάρτας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι μετά την απόσυρση (λόγω πολέμου Ουκρανίας) από τη ρωσική αγορά των γνωστών πιστωτικών καρτών όπως η Visa Master Card.
Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από εβδομάδες έντονων πιέσεων και προειδοποιήσεων από την Ουάσινγκτον προς την Τουρκία να μειώσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία διαφορετικά θα βρισκόταν αντιμέτωπη και η ίδια με κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης