Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πανεπιστήμιο Istinye: H Eλλάδα θα εξαρτηθεί ξανά από την ξένη οικονομική βοήθεια και τα προγράμματα διάσωσης του ΔΝΤ

Πανεπιστήμιο Istinye: H Eλλάδα θα εξαρτηθεί ξανά από την ξένη οικονομική βοήθεια και τα προγράμματα διάσωσης του ΔΝΤ
Τα βέλη του κατά της Ελλάδας στρέφει το τουρκικό Πανεπιστήμιο Istinye
Σχετικά Άρθρα

Τα βέλη του κατά της Ελλάδας έστρεψε με άρθρο του στην ιστοσελίδα του πρακτορείου Anadolu ο καθηγητής του τουρκικού Πανεπιστημίου Istinye, Osman Can Unver, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει πως ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών όπλων, που γίνεται εις βάρος των συμμαχικών δυνάμεων, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέο μνημόνιο με τους πιστωτές και προσφυγή στο ΔΝΤ.
Πιο αναλυτικά, όπως λέει, η εχθρική στάση της Ελλάδας προς την Τουρκία την τελευταία περίοδο, ιδιαίτερα μετά την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, οδήγησε σε αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα παραβιάζει συχνά τον τουρκικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, παρενοχλεί τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και προβάλλει παράλογες αξιώσεις κατά των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα στα νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, τα οποία θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες.
Η συμπεριφορά της ενθαρρύνεται φαινομενικά από τους δυτικούς συμμάχους των δύο χωρών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το διεθνές δίκαιο.
Πρόσφατα, η Ελληνική Ακτοφυλακή άνοιξε πυρ με αυτόματα όπλα κατά τουρκικού φορτηγού πλοίου, το οποίο βρισκόταν κοντά στις τουρκικές ακτές χωρίς λόγο.
Τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής συχνά παρενοχλούν τα τουρκικά αλιευτικά με παρόμοιους τρόπους, για να μην αναφέρουμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο.
Οι επαναπροωθήσεις των μεταναστών στο Αιγαίο δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής της διεθνούς κοινότητας.
Ωστόσο, η συμπεριφορά της Ελλάδας, η οποία δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, κατά κάποιο τρόπο αγνοείται συνεχώς.

Κίνητρα…

Μπορεί να βρούμε πολλά κίνητρα πίσω από την εχθρική συμπεριφορά της Ελλάδας κατά της Τουρκίας.
Υπάρχουν ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά και ψυχολογικά κίνητρα πάνω στα οποία η Ελλάδα οικοδομεί τις αντιτουρκικές πολιτικές της.
Οι ρόλοι που διαδραματίζουν οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συζητηθούν στο περιορισμένο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης, αλλά υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η Ελλάδα έχει κακομάθει λόγω των πάντα φιλελλήνων συμμάχων της.
Μια τέτοια αφόρητη στάση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις συνθήκες του σημερινού κόσμου, μπορεί να προκαλέσει περιττή ζημιά.
Παρότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα, ο Μητσοτάκης συνεχίζει τη συκοφαντική του ρητορική κατά της Τουρκίας και ταυτόχρονα προσπαθεί να παρουσιάσει μια «ειρηνική» εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο.
Δεδομένης της πρόσφατης ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η ρήση του ότι η Ελλάδα είναι ειρηνική και «καλός γείτονας» δείχνει μια προφανή αντιφατική άποψη.
Η Τουρκία, ως μια από τις κορυφαίες περιφερειακές δυνάμεις, δεν θα υποκύψει σε μια τέτοια, γεμάτη αντιφάσεις ρητορική.

Η Ελλάδα τυγχάνει υποστήριξης από την Ε.Ε.

Αυτό που κάνει την Ελλάδα τόσο αυτοπεποίθηση όσο πριν από έναν αιώνα πρέπει να εξεταστεί υπό τις πτυχές του πρόσφατου παρελθόντος της.
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, η Ελλάδα έπεσε σε βαθιά κρίση, δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της.
Τα μέτρα λιτότητας ενέτειναν τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στη χώρα.
Η Ελλάδα έχει διαρθρωτικές ανεπάρκειες και απέχει πολύ από το να είναι μια οικονομία με βιομηχανική παραγωγή, ενώ από την ένταξη στην ΕΕ, χρησιμοποιεί εξωτερικούς πόρους αντί να επενδύει.
Η οικονομική κρίση προέκυψε από διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με την απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω συστηματικής φοροδιαφυγής.
Η μετατόπιση της προσοχής των ψηφοφόρων από τα εσωτερικά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική είναι αναμφίβολα μια μέθοδος στην οποία καταφεύγουν κατά καιρούς οι πολιτικοί σχεδόν σε κάθε χώρα.
Η Ελλάδα είχε εισέλθει σε μια περίοδο αντιπαράθεσης με την ΕΕ και την ατμομηχανή της, τη Γερμανία, για την οποία θεωρεί ότι δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη για την επίλυση της κρίσης και δεν έχει διστάσει να επιστήσει την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης στα θέματα του Αιγαίου και της Τουρκίας.
Όλοι αυτοί οι ελιγμοί, φυσικά, δεν συνέβαλαν στη λύση της κρίσης.
Αντιθέτως, έχουν κάνει τον πολιτικό θεσμό να κολλήσει ακόμη περισσότερο.
Το κύριο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν αναμφίβολα οι σχέσεις με την ΕΕ και τη Γερμανία.
Η Ελλάδα χρειάστηκε τη στήριξη της ΕΕ λόγω των δηλώσεων της τότε καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας η οποία κατά καιρούς εκλαμβανόταν ως επιζήμια, και η επιβολή πολιτικών λιτότητας οδήγησε στην εμφάνιση έντονου αντιγερμανισμού της χώρας.
Πράγματι, με διάφορες δηλώσεις υπό την πίεση της δικής της εγχώριας κοινής γνώμης, η Merkel χρησιμοποίησε ή ήθελε να χρησιμοποιήσει τη γερμανική βοήθεια ως πολιτικό ατού για να βγει η Ελλάδα από την κρίση στην οποία περιήλθε λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης.
Από τη μεριά τους, τα γερμανικά ΜΜΕ προχώρησαν ακόμη παραπέρα και πρότειναν «η Ελλάδα να βάλει προς πώληση τα νησιά του Αιγαίου».
Σήμερα πιστεύεται ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί.

Μητσοτάκης, ο αρχηγός

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ανήλθε στην εξουσία αντικαθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, παραδοσιακά ακολουθεί μια αντιτουρκική πολιτική, που υποστηρίζεται από δυτικές δυνάμεις.
Η Ελλάδα, που υποτίθεται ότι ξεπέρασε τη μεγάλη οικονομική κρίση σε βάρος των φορολογουμένων των δυτικών χωρών, επιδεικνύει για άλλη μία φορά τυχοδιωκτική στάση στην εξωτερική της πολιτική, μάλλον για εγχώριο πολιτικό συμφέρον.
Η Ελλάδα, που έχει αντιμετωπίσει τόσο σημαντικά οικονομικά προβλήματα στο πρόσφατο παρελθόν, επενδύει σημαντικούς πόρους σε εξοπλισμούς λόγω της εχθρικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης προς την Τουρκία.
Αγοράζει πολεμικά αεροσκάφη και άλλα βαριά όπλα, φορτώνοντας στους πολίτες της τεράστια χρέη.
Είναι η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε.
Παρόλα αυτά, είναι η πιο εξοπλισμένα χώρα του ΝΑΤΟ, ξοδεύοντας το 3,76% του ΑΕΠ της σε όπλα.
Η Ελλάδα αγόρασε 27 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τρεις φρεγάτες από τη Γαλλία.
Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2021, ζήτησε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές όπλων από τις ΗΠΑ.
Χωρίς να αρκείται σε αυτό, διέθεσε προϋπολογισμό άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της χωρητικότητας των στρατιωτικών βάσεων που διατίθενται στις ΗΠΑ στη χώρα και για την κατασκευή νέων βάσεων.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να οδεύει προς μια οικονομική κατάρρευση.
Σύντομα θα εξαρτηθεί ξανά από την ξένη οικονομική βοήθεια και τα προγράμματα διάσωσης του ΔΝΤ.
Όσο αυτή η στάση των Ελλήνων παραμένει ίδια, η Ελλάδα θα είναι βάρος για τις οικονομίες των «συμμάχων» της, των οποίων τη στήριξη απολαμβάνει σήμερα.
«Επομένως, είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα των ημερών μας να λογικευτεί και να γίνει ειρηνόφιλος γείτονας.
Αυτή είναι πρωτίστως ευθύνη του ελληνικού λαού και αυτών που χρησιμοποιούν την Ελλάδα για τα πολιτικά τους συμφέροντα» καταλήγει ο Osman Can Unver.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης