Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Zητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου - «Νίπτουν χείρας» τα Ηνωμένα Έθνη

Επιστολή Τουρκίας στον ΟΗΕ: Zητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου - «Νίπτουν χείρας» τα Ηνωμένα Έθνη
Η Τουρκία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με την υποχρέωση της αποστρατιωτικοποίησης.
Σχετικά Άρθρα

Με επιστολή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προβαίνει για άλλη μια φορά σε ανυπόστατους χαρακτηρισμούς για τα νησιά του Αιγαίου.
Στην πεντασέλιδη επιστολή της από τις 17 Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα ισχυρίζεται λίγο ως πολύ ότι τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία.
Ακόμη περισσότερο υποστηρίζει ότι οι διεθνείς συνθήκες και αυτή των Παρισίων για τα Δωδεκάνησα (την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία) της δίνουν το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.
Η Τουρκία, με άλλα λόγια, επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με την υποχρέωση της αποστρατιωτικοποίησης.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες δίνουν το δικαίωμα στην ίδια να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των θαλασσίων ζωνών.
Παράλληλα και παραπλανητικά καλεί την Ελλάδα σε διάλογο που προφανώς δεν μπορεί να γίνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Tayyip Erdogan στην ομιλία του στον ΟΗΕ, η οποία έγινε μετά την υποβολή της επιστολή, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της κυριαρχίας. 

«Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν τον διμερή τους διάλογο»

Εις απάντηση, για άλλη μία φορά, τα Ηνωμένα Έθνη ένιψαν χείρας…
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, σε ερώτησε που του έγινε απάντησε:
«Γνωρίζουμε την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τις δηλώσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από την Άγκυρα.
Είναι σημαντικό να αποφύγουμε ενέργειες και εκφράσεις που μπορεί να αυξήσουν την ένταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την ανάγκη για ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών και ενθαρρύνει την Ελλάδα και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διμερή διάλογο για τη μείωση των εντάσεων».
Ο Dujarric πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ δεν θα λάβει θέση και δεν σχολίασε τη νομική διάσταση του προβλήματος, όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών και τη δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές. 

Η ελληνική απάντηση

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της.
Η ελληνική πλευρά την απορρίπτει στο σύνολό της.
Διατηρεί το δικαίωμα, όπως τονίζεται, να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης