Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σενάρια για θερμό επεισόδιο και αποκλεισμό ελληνικών νησιών - Η «κόντρα» στο State Department - Ευθεία απειλή Cavusoglu

Σενάρια για θερμό επεισόδιο και αποκλεισμό ελληνικών νησιών - Η «κόντρα» στο State Department - Ευθεία απειλή Cavusoglu

Η Τουρκία δεν κρύβει την ενόχληση της για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα κάτι που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου στο State Department

Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Στην επιφάνεια επανέρχονται τα σενάρια περί «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία τη στιγμή που ο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έχει κλιμακώσει τη ρητορική του εκτοξεύοντας πολεμικές απειλές με αφορμή τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και βάζοντας στο τραπέζι… ανθρωπιστικά ζητήματα, καθώς κατηγορεί την Ελλάδα για κακομεταχείριση και θάνατο μεταναστών/προσφύγων. Στο αφήγημα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ειδική θέση καταλαμβάνει και το θέμα της τρομοκρατίας, με αξιωματούχους της Άγκυρας αλλά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα λειτουργεί στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών.
Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία συζητείται ανοιχτά -από πρώην και νυν στρατιωτικούς- ο αποκλεισμός ελληνικών νησιών, ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τη σκυτάλη έλαβε σήμερα (29/9/2022), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, o οποίος απείλησε ευθέως την Ελλάδα με αφορμή την παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα». Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει ότι αποστολή από την Ελλάδα τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής προέλευσης στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, «τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Sabah_2.JPG
Η Άγκυρα δεν κρύβει και την ενόχληση της για τη στάση των ΗΠΑ, που εκφράζει ανοιχτά τη στήριξη της στην Ελλάδα (τη στήριξη της στην Ελλάδα έχει εκφάσει και η Γαλλία), που ήρε το embargo όπλων στην Κύπρο, που απορρίπτει ευθέως το τουρκικό αφήγημα όσον αφορά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι συζητήσεις ΗΠΑ και Τουρκίας για την πώληση αμερικανικών F-16 προχωρούν με ρυθμό… χελώνας.
Μέσα σε αυτό περιβάλλον, η Τουρκία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποσπάσει μια δήλωση στήριξης από τις ΗΠΑ. Κομβικό ρόλο σε αυτή την «επιχείρηση» έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι-ανταποκριτές της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Άλλωστε, όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του State Department είναι χαρακτηριστικά.

Δεσποτόπουλος: Η Τουρκία θέλει να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνει

«Είναι εμφανές ότι ο Erdogan έχει επιλέξει την ένταση με την Ελλάδα, δεν θέλει όμως και γενικευμένο πόλεμο. Προσπαθεί να μας σύρει σε μία ένταση, προκειμένου να πέσουμε εμείς στο λάθος και να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνει», υπογράμμισε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο Mega.
«Είναι το ίδιο πλαίσιο με τα Ίμια, με τη διαφορά ότι αυτό που λέει η ελληνική πολιτεία είναι ότι ένα τοπικό γεγονός δεν θα το αφήσουμε να μείνει τοπικό, γιατί δημιουργεί τετελεσμένα. Οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί γιατί οι Αμερικανοί έχουν απαντήσει αυτό το διπολικό παιχνίδι των Τούρκων με τη Ρωσία, ενισχύοντας την θέση τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην Τουρκία

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κατέλαβε τόσο μεγάλο χώρο στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στην Τουρκίας (σσ. συνεδρίασε χθες). Ερωτήματα προκαλεί -την ίδια στιγμή- πως το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας χώρας (Τουρκία) ασχολείται με ζητήματα που αφορούν μια τρίτη χώρα (Ελλάδα) και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά.
Και σε αυτή την περίπτωση τα ενδεχόμενα είναι δύο, σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές:

  1. Η Τουρκία επιμένει να θεωρεί ότι δεν πρόκειται για ελληνικά νησιά
  2. Η Τουρκία ετοιμάζει μια… απάντηση για την παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά.

Οι ίδιοι αναλυτές υπογραμμίζουν και το γεγονός ότι στην Τουρκία έχει ανοίξει η συζήτηση για τον αποκλεισμό ελληνικών νησιών ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να γίνει μεταφορά στρατού. Σημειώνεται, δε, ότι στο… μάτι της Τουρκίας έχει μπει η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Κως και η Ρόδος.
Εξάλλου, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, γίνεται σαφής αναφορά περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και επισημαίνεται ότι «οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική».
«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας» τονίστηκε σχετικά.

Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belli

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές που προέρχονται από τη γείτονά μας, την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στην αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon.
Αναφερθείς στη χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής της Ασφαλείας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της», ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται την αναφορά σε «νόμιμα μέσα», ως αναγνώριση, έστω και έμμεση, από την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Προφανώς, υπογράμμισε, αυτό περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, του περιβόητου casus belli.

Οικονόμου: Ρητορικός παροξυσμός σε επίπεδο υστερίας πια

Για «ρητορικό παροξυσμό σε επίπεδο υστερίας» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, διαμηνύοντας ότι «η χώρα δεν τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται».
"Στόχος τους είναι να μας κάνουν να απολέσουμε την ψυχραιμία μας και να αλλάξουμε την τακτική μας. Η χώρα δεν τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται. Η στρατηγική μας είναι σταθερή, αποδομούμε τις ανακρίβειες, διευρύνουμε την επιδραστική μας ισχύ και είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε", δήλωσε ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως οι απόψεις της Ελλάδας μετράνε.
"Το να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο όταν απειλεί με casus belli και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι αυταπόδεικτο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η στρατηγική και η λογική. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα και στο διπλωματικό πεδίο και στο πεδίο να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πρόκληση", πρόσθεσε.

Το… επεισόδιο στο State Department

Θέμα κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά έθεσαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του State Department. Μάλιστα, ο Τούρκος δημοσιογράφος επιχείρησε -μάταια ωστόσο- να αποσπάσει μια δήλωση από τον εκπρόσωπο του State Department, Ned Price, που στηρίζει το τουρκικό αφήγημα.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει κάποια επίσημη απάντηση στην Τουρκία, ο Price απάντησε «κοιτάξτε, θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις (της Ελλάδας και της Τουρκίας) όσον αφορά οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού.
Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε εμείς. Γενικότερα, και πιστεύω ότι το είπα και τις προάλλες, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ -την Τουρκία και την Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση- να εργαστούν από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο.
Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται».
Στη συνέχεια ο ανταποκριτής του τουρκικού πρακτορείου Anadolu επανήλθε στο ίδιο θέμα με διαφορετικό τρόπο, καθώς ρώτησε για το εάν η χρήση αμερικανικού εξοπλισμού στα ελληνικά νησιά, που γίνεται κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών κατά την άποψη της Άγκυρας, εναρμονίζεται με τις προβλέψεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων.
Και σε αυτή την περίπτωση, ο εκπρόσωπος του State Department κράτησε αποστάσεις και δεν εμφανίστηκε να ενστερνίζεται την έμμεση σύνδεση που επιχειρήθηκε να γίνει μεταξύ της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και του Νόμου για τον Έλεγχο Εξαγωγών Όπλων (Arms Export Control Act).
Όπως σημείωσε ο Price, «εξετάζουμε πάντα προσεκτικά τη βοήθεια ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών οπλικών συστημάτων και προμηθειών, που παρέχουμε σε συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο. Έχουμε την τύχη να έχουμε αρκετούς στενούς εταίρους στον τομέα της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο – χώρες που προσβλέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως έναν προμηθευτή για την ασφάλεια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συχνά κοινές προκλήσεις και τις κοινές απειλές. Συχνά αυτό εμφανίζεται με τη μορφή τρομοκρατικών απειλών και άλλων συλλογικών προκλήσεων, αλλά υπάρχει μια συνεχής διαδικασία αξιολόγησης όταν πρόκειται να εξετάσουμε τη βοήθεια ασφαλείας που παρέχουμε σε οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο».

Το πιθανότερο σενάριο

Τη σημαντική επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επισημαίνει ο πρόεδρος του think tank Edam, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, με φόντο την κλιμάκωση της ρητορικής και των απειλών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
«Έχουμε φτάσει τώρα στο πιο ευάλωτο, ασταθές περιβάλλον για τις διμερείς σχέσεις από το 1996», δήλωσε στους Financial Times ο Sinan Ülgen, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της ρητορικής του Erdogan και της γλώσσας του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ülgen, το πιο πιθανό σενάριο ήταν ένα περιστατικό «όπου οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε μια περιορισμένη στρατιωτική αντιπαράθεση» για ένα αμφισβητούμενο νησί ή βραχονησίδα προτού παρέμβουν οι διεθνείς δυνάμεις για να μετριάσουν τις εντάσεις. Και πρόσθεσε: «Για μένα, αυτό είναι το πιθανό σενάριο αντιπαράθεσης, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό».
Ωστόσο, ακόμη και αυτή η προοπτική είναι ανεπιθύμητη για τους δυτικούς εταίρους Ελλάδας και Τουρκίας. «Τώρα δεν είναι η ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ned Price. «Ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν διπλωματικά τυχόν διαφωνίες που μπορεί να έχουν. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας και αυτό είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας».
Πάντως, οι Financial Times σχολιάζουν ότι «έχει ενισχυθεί η απειλή άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης -αν και περιορισμένη- προκαλώντας συναγερμό στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που η συμμαχία επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης