Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu (Toύρκος ΥΠΕΞ): Κανείς δεν μιλά για τις προκλήσεις της Ελλάδας – Αν οι ΗΠΑ θέλουν συνεργασία, να λύσουν τα προβλήματά μας

Cavusoglu (Toύρκος ΥΠΕΞ): Κανείς δεν μιλά για τις προκλήσεις της Ελλάδας – Αν οι ΗΠΑ θέλουν συνεργασία, να λύσουν τα προβλήματά μας
Η Τουρκία είναι ο πρωταγωνίστρια σε σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μevlut Cavusoglu

Τα βέλη του προς την Ελλάδα έστρεψε για άλλη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μevlut Cavusoglu, επισημαίνοντας πως κανείς δεν μιλά για τις υποτιθέμενες προκλήσεις της χώρας μας…
Παράλληλα, «έκλεισε» το μάτι στις ΗΠΑ, λέγοντας πως «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ εύκολες, αλλά χτίζονται σε γερά θεμέλια.
Αν δουλέψουμε μαζί σε διάφορους τομείς, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Αρκεί να λύσετε τα προβλήματά μας».
Πιο αναλυτικά, ο Cavusoglu, ο οποίος βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για τις Συνεδριάσεις της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μίλησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα από τα κορυφαία think-tank των ΗΠΑ.
Όπως είπε, η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις, η τρομοκρατία, η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, το διεθνές σύστημα χρειάζεται μια σοβαρή μεταρρύθμιση βασισμένη στη συνεργασία.
«Η Τουρκία είναι πρωταγωνίστρια σε σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην Αφρική, ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις λαμβάνουν θέση σε αυτές τις περιοχές» προσέθεσε και συμπλήρωσε:
«Σε ένα τόσο εύθραυστο περιβάλλον, πρέπει να τηρούμε τις ισορροπίες με τους ανταγωνιστές μας.
Επειδή πληρώνουμε το υψηλότερο τίμημα, αν δεν ακολουθήσουμε μια προσεκτική πολιτική, δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο του διαμεσολαβητή».
Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ισχυρός εταίρος και έχει επίγνωση των υποχρεώσεών της ως μέλος του ΝΑΤΟ, ο Cavusoglu υποστήριξε:
«Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να μπορούμε να συνομιλούμε με διάφορους παράγοντες για κρίσιμα ζητήματα».

«Οι ΗΠΑ να σεβαστούν τις ανησυχίες μας»

Αξιολογώντας τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ και δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας σε τομείς προτεραιότητας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο Cavusoglu είπε:
«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ εύκολες, αλλά χτίζονται σε γερά θεμέλια.
Αν δουλέψουμε μαζί σε διάφορους τομείς, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Αναμένουμε υποστήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Η χρήση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης για την καταπολέμηση μιας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης είναι απολύτως απαράδεκτη και επικίνδυνη.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες λύσουν τα βασικά προβλήματά μας, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί σε διάφορους τομείς όπου έχουμε κοινά συμφέροντα».

Για Ελλάδα…

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστρεψε τα βέλη του προς την Ελλάδα:
«Η γείτων πραγματοποίησε εχθρικές ενέργειες κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο κλειδώνοντας τα τουρκικά F-16.
Κανείς δεν μιλάει για αυτές τις προκλήσεις, ακούμε μόνο τις νόμιμες αντιδράσεις της Τουρκίας, δεν τυγχάνουμε ίσης μεταχείρισης.
Για παράδειγμα, η Ινδία εξαιρέθηκε από κυρώσεις όταν έλαβε τους πυραύλους S-400, αλλά οι κυρώσεις CAATSA εφαρμόζονται στην Τουρκία για τον ίδιο λόγο.
Δεν γνωρίζουμε ποιες άλλες μεγάλες προκλήσεις θα προκύψουν και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με στρατηγική σκέψη και σύνεση και να μην επισκιάζονται από στενά συμφέροντα» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης