Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διάλογο με όρους και απειλές θέλει ο Akar με Ελλάδα: Είστε υποκριτές - Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες

Διάλογο με όρους και απειλές θέλει ο Akar με Ελλάδα: Είστε υποκριτές - Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως ομάδα Σύρων, που ζει στην Τουρκία, οργανώνει μεταφορά συμπατριωτών τους προς τις πύλες της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα
Αφού εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας και αφού χαρακτήρισε «υποκριτές» τους Έλληνες πολιτικούς, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ζήτησε... διάλογο, ώστε τα προβλήματα να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και μεθόδους.
Ειδικότερα, ο Akar παρέμεινε πιστός στη γραμμή των προκλήσεων που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες η τουρκική ηγεσία και έθεσε -έστω και έμμεσο τρόπο- μια ιδιαίτερα διευρυμένη ατζέντα ενδεχόμενου διαλόγου με την Ελλάδα. Στο τραπέζι έβαλε το θέμα των S-300 στην Κρήτη, τη Θράκη, τον εναέριο χώρο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ επέμεινε στους ισχυρισμούς περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Λαύριο.
Βέβαια, ο Akar δεν παρέλειψε να... νουθετήσει την Ελλάδα ώστε να «μην μπει σε νέες περιπέτειες» και να... διδαχθεί από την ιστορία.
Κι όλα αυτά, αφού η τουρκική εφημερίδα Milliyet προειδοποιεί για «κομβόι προσφύγων» που ετοιμάζεται να ξεκινήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι... προκλήσεις της Ελλάδας

O Akar υποστήριξε ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και ενεργεί υπομονετικά για να επιλύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους. «Παρ' όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η... υποκρισία της Ελλάδας

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να δυσφημήσει την Τουρκία με κάθε ευκαιρία. «Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε γεγονός, να συκοφαντούν και να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να διαμαρτύρονται για την Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να λέμε ότι ακολουθείται μια υποκριτική πολιτική. Εκεί είναι μια υποκριτική πολιτική» είπε.
Σημειώνοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή είχε πρόσφατα πυροβολήσει εναντίον πολιτικού πλοίου στο Αιγαίο, ο Akar είπε: «Αμέσως μετά, οι πολιτικοί στην Ελλάδα κατηγορούν την Τουρκία για επιθετικότητα. Τι είναι αυτό, αν όχι υποκρισία; Γι' αυτό λέμε ότι δεν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους; Αν κοιτάξουν, θα δουν την αλήθεια και ίσως ντραπούν. Δεν υπάρχει τέτοια ανοιχτή υποκρισία».

Η Τουρκία επιμένει για το περιστατικό με τους S-300 στην Κρήτη

Δηλώνοντας ότι η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας έχει προγραμματίσει εθνικές και ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αμοιβαίων συμφωνιών, ο Akar είπε: «Ακόμη και αυτές οι δραστηριότητες παρενοχλούνται και "κλειδώνονται" με συστήματα αεράμυνας S-300 ρωσικής κατασκευής. Αυτή είναι μια εχθρική στάση. Δεν έχει να κάνει με συμμαχίες, γείτονες ή προηγούμενες συμφωνίες. Κάνουν αυτά τα πράγματα και δείχνουν εχθρική συμπεριφορά. Αυτό είναι μεγάλη υποκρισία. Αυτό πρέπει να φανεί. Αυτό το μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας γραπτώς και προφορικά κάθε φορά.
Παρακολουθούμε αυτές τις συμπεριφορές κατά της Τουρκίας, δεν αφήνουμε καμία από αυτές αναπάντητη.
Κάναμε ό,τι χρειάζεται να γίνει στο τραπέζι, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το λέμε ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνές δίκαιο, θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα.
Ευχόμαστε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε απάντηση σε αυτό».

Το... στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Λαύριο

Την ίδια στιγμή, ο Akar επέμεινε στο αφήγημα περί εκπαίδευσης τρομοκρατών σε στρατόπεδο στο Λαύριο.
«Κρύβουν FETO, PKK/YPG, DAESH, DHKP-C στο Λαύριο. Τους φιλοξενούν. Τους βάζουν να πάνε σε διάφορες χώρες. Ενώ φαίνονται όλα αυτά, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υποκρισία. Δεν το καταλαβαίνουμε» υποστήριξε.

Με το βλέμμα στη Θράκη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έθεσε στο τραπέζι και το θέμα της Δυτικής Θράκης επιμένοντας ότι πρόκειται για τουρκική μειονότητα και όχι απλά για μουσουλμάνους.
«Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε "είναι μουσουλμάνοι". Είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τουρκικά, η διεύθυνσή τους είναι τουρκική, τα νεκροταφεία τους είναι τουρκικά, η ιστορία και οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι τουρκικά. Σφετερίζονται τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη.
Προσπαθούν να ανακατευτούν σε όλα, ακόμα και στα σχολεία τους, στην εκλογή μουφτή. Υπάρχει η Συνθήκη της Λωζάνης από τη μία πλευρά και η Συνθήκη του Παρισιού από την άλλη. Αυτά είναι τα βασικά κείμενα. Αρνούνται και απορρίπτουν ακόμη και τους κανονισμούς που προβλέπουν αυτά τα κείμενα».

Αποστρατιωτικοποίηση

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ο Akar είπε «Ο εναέριος χώρος σας είναι αυτό που είναι τα χωρικά σας ύδατα. Λένε, "Όχι, τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια, ο εναέριος χώρος μας είναι 10 μίλια"».

Στο... βάθος διάλογος

Κι έπειτα από όλα αυτά, ο Akar δεν δίστασε να ζητήσει... διάλογο.
Συγκεκριμένα, αφού υπενθύμισε ότι υπάρχουν συμβουλευτικές συναντήσεις αφενός και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αφετέρου και μέθοδοι διαχωρισμού για την επίλυση των προβλημάτων, ο Akar είπε: «Όλα αυτά έχουν σταματήσει» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αρνείται τον διάλογο και ότι εσφαλμένως κατηγορεί την Τουρκία για επιθετικότητα. «Λένε "η Τουρκία είναι επεκτατική και επιθετική". Είναι αυτοί που πυροβόλησαν το πλοίο, είναι αυτοί που δεν ήρθαν στον διάλογο» υποστήριξε.
Τονίζοντας τη σημασία της δίκαιης λύσης των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Akar συνέχισε ως εξής: «Λέμε να μαθαίνεις από την ιστορία. Μην μπαίνεις σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να σου πουν κάτι. Έχετε δει στην ιστορία ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα. Να είστε έξυπνοι με αυτό.
Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στο Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για τους προσωπικούς τους υπολογισμούς και την εσωτερική πολιτική, τα δικά τους συμφέροντα.
Από την άλλη, κάποιοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, απόστρατοι στρατιώτες και λογικοί Έλληνες είδαν το λάθος εδώ και άρχισαν να το εκφράζουν προφορικά και γραπτά.
Εκφράζουμε ότι πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις υπό αυτή την έννοια και ότι θα ήταν ο σωστός τρόπος να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να λύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, μέσω διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο των ιδίων όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Milliyet: «Κομβόι προσφύγων» ετοιμάζεται να ξεκινήσει από την Τουρκία για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα, Milliyet, «προειδοποιεί» για «κονβόι προσφύγων» που ετοιμάζεται να ξεκινήσει από την Τουρκία.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα -αναδημοσιεύοντας πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP χθες (12/9/2022)- αναφέρει πως ομάδα Σύρων που ζει στην Τουρκία, οργανώνει μεταφορά προσφύγων συμπατριωτών τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι πρόσφυγες οργανώνονται μέσω καναλιού που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα Telegram και ήδη «ακολουθούν» 70.000 άτομα. Από το κανάλι αυτό δίνονται πληροφορίες για το τι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι μετανάστες για το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη, όπως υπνόσακοι, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες, κουτιά πρώτων βοηθειών κ.α.

milliyet.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης