Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένει για τους S300 η Τουρκία - Akar: Θα απαντάμε πάντα και παντού στην κακομαθημένη Ελλάδα - Το ΝΑΤΟ να δει τι κάνει

Επιμένει για τους S300 η Τουρκία - Akar: Θα απαντάμε πάντα και παντού στην κακομαθημένη Ελλάδα - Το ΝΑΤΟ να δει τι κάνει
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εκτοξεύοντας νέες απειλές και υπενθυμίζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922
Σχετικά Άρθρα
Στους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης των τουρκικών F-16 από ελληνικούς S-300 επιμένει η Τουρκία με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Hulusi Akar, να... εφιστά την προσοχή του ΝΑΤΟ για την «κακομαθημένη» Ελλάδα.
Μιλώντας σε τελετή της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε εκ νέου στο σενάριο της παρενόχλησης των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ (σσ. η ελληνική πλευρά αρνείται το περιστατικό) και υποστήριξε ότι ο συντονισμός της άσκησης άρχισε τον Ιούλιο. «Από τις 2 Ιουλίου, η άσκηση αναφέρθηκε σε όλα τα κανάλια του ΝΑΤΟ, όλοι άκουσαν και έμαθαν γι' αυτήν. Είναι αδύνατο να μην το έχουμε μάθει. Ωστόσο, αναχαιτίστηκαν τα F-16 μας, που εκτελούσαν το καθήκον τους στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι δεν είχε γνώση για την ύπαρξη τουρκικού αεροπλάνου.

«Μη φιλικές και λάθος κινήσεις»

Επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης, στις 23 Αυγούστου, ο Akar είπε: «Πρόκειται για εξαιρετικά εχθρικές, λανθασμένες ενέργειες. Όλες οι αρμόδιες αρχές, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και εδώ, παρακολουθούν το ψέμα και την άρνηση της Ελλάδας. Πάντα και παντού θα απαντάμε στην κακομαθημένη Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με οποιονδήποτε τρόπο. Προστατέψαμε με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας, που αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλία. Το ΝΑΤΟ και οι τρίτες χώρες πρέπει επίσης να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Προειδοποιήσαμε όλους τους συμμάχους μας για την Ελλάδα. Περιμένουμε να είναι αντικειμενικοί. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι οι ενέργειες και η ρητορική εδώ δεν αφορούν φιλία ή συμμαχία. Ως Τουρκία, συνεχίζουμε το έργο μας όχι ως βάρος για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, αλλά ως χώρα που σηκώνει το βάρος τους».

Νέες απειλές με αναφορές στο 1922

Οι προκλήσεις του Akar συνεχίστηκε και με αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή.
«Έχουμε υπενθυμίσει επανειλημμένα στους συνομιλητές μας να μην μπουν σε παρόμοια περιπέτεια, να μην ξαναμπούν σε μπελάδες, να μην υποστούν ξανά μεγάλο πλήγμα, να εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση και να πάρουν μαθήματα από την ιστορία» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός και ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους, όπως κάνει και τώρα.
Συνεχίζουμε να λέμε ότι θα το προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» είπε ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν απειλή, αλλά... ισχυρός σύμμαχος.

Οι συζητήσεις με ΗΠΑ για τα F-16

Εν τω μεταξύ, ο Akar αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό και την προμήθεια νέων F-16. Ο ίδιος φέρεται να έκανε λόγο για «προσπάθειες των ΗΠΑ» όσον αφορά τη συμφωνία και να συμπληρώνει «τις παρακολουθούμε στενά και καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης