Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απάντηση Υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα: Οι τουρκικές θέσεις που ακούμε δεν είναι νέες - Όχι σε εντάσεις

Απάντηση Υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα: Οι τουρκικές θέσεις που ακούμε δεν είναι νέες - Όχι σε εντάσεις
Οι απειλές Akar για Μικρασιατική Καταστροφή...

Η Αθήνα δεν θα μπει σε διαδικασία εντάσεων με την Τουρκία, με αφορμή την έκαρση της τουρκικής ρητορικής που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά τον αποπλου του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν».
Αυτό επισήμαναν σήμερα 12/8 διπλωματικές πηγές, προς απάντηση σε όσα προκλητικά υποστήριξαν τις προηγούμενες ημέρες ο Cavusoglu και ο Akar.
«Δεν θα ακολουθήσουμε τη ρητορική έντασης της τουρκικής πλευράς για να μπούμε στο «παιχνίδι» ανακοινώσεων και αλλεπάλληλων δηλώσεων.
Αυτή, άλλωστε, είναι η πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας» τονίζεται σχετικά.
«Οι τουρκικές θέσεις που ακούμε δεν είναι νέες.
Εάν, εφ' όσον και όταν υπάρξουν νέα τουρκικά ανυπόστατα επιχειρήματα περί αποστρατιωτικοποίησης και της εθνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο, μόνο τότε θα υπάρξουν και αντίστοιχες απαντήσεις στους αρμόδιους οργανισμούς» προστίθεται.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η τελευταία επιστολή της Αθήνας προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι απόλυτα επαρκής και καταρρίπτει τα τουρκικά, έωλα επιχειρήματα.
Για τις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως αυτό καταγράφεται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί την Ελλάδα από το 1995 με το casus belli, είναι αυτή που διαθέτει στα παράλια της Μικράς Ασίας την στρατιά του Αιγαίου και έχει το μαύρο προηγούμενο της εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Οι απειλές Akar για Μικρασιατική Καταστροφή...

Λίγα 24ωρα μετά την έξοδο του τουρκικού πρωτού γεωτρύπανου, Abdulahamid Han στην ανοιχτά της Τουρκίας, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Hulusi Akar, εκτόξευσε νέες απειλές περί... Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Γιορτάζουμε την 100η επέτειο της Μεγάλης μας Νίκης (σσ. ο Akar αναφέρεται στη Μικρασιατική Καταστροφή), που έβαλε τέλος στην ανήθικη ελληνική απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες πριν από έναν αιώνα. Γι’ αυτό λέμε στην Ελλάδα ότι πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία και να μην επιδιώξει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε ζημία εις βάρος της», είπε χαρακτηριστικά.

...και η αποστρατιωτικοποίηση

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε την απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
«Όταν οπλίζετε αυτά τα νησιά, είναι ορατά από την Τουρκία, βρίσκονται στη μύτη της Τουρκίας, πολύ κοντά. Όταν τα εξοπλίζεις, αυτό μας δίνει το δικαίωμα της άμυνας, το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Αυτό οδηγεί σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, γεγονός που θέτει τις συνθήκες υπό συζήτηση. Έχουμε πει επανειλημμένα στους συνομιλητές μας "παρακαλούμε, τηρήστε τις συμφωνίες" και συνεχίζουμε να το λέμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήρθε και χώθηκε στη μύτη της Τουρκίας στο Αιγαίο.
«Εσύ είσαι που ήρθες και χώθηκες κάτω από τη μύτη μας με τα 3 χιλιάδες νησιά στο Αιγαίο. Εσύ είσαι αυτός που ζητάς 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο. Εσύ είσαι αυτός που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. Εσύ είσαι αυτός που προσπαθεί να εξοπλιστεί, βασιζόμενος σε μια ψεύτικη αντίληψη απειλής και κυνηγάει τεχνητές συμμαχίες. Εσύ είσαι αυτός που καλεί τρίτες χώρες και ανοίγει την πόρτα του διάπλατα. Άρα εμείς είμαστε επιθετικοί και επεκτατικοί; Ακόμα και τα κοράκια γελούν με αυτό. Νισάφι πια!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης