Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Κανένας σχεδιασμός για το φυσικό αέριο χωρίς την Τουρκία - Στις 9/8 η έξοδος Abdülhamid Han στην Αν. Μεσόγειο

Erdogan: Κανένας σχεδιασμός για το φυσικό αέριο χωρίς την Τουρκία - Στις 9/8 η έξοδος Abdülhamid Han στην Αν. Μεσόγειο
Η καταγγελία για... απόπειρα παραβίασης της... τουρκικής υφαλοκρηπίδας
Σχετικά Άρθρα

Με αφομή την εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα όπως επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan είπε ότι το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο, με την ονομασία Abdülhamid Han, θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης, στη νότια ακτή της χώρας απέναντι από την Κύπρο, την Τρίτη, 9 Αυγούστου.
«Mέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο των Πρέσβεων ενώπιον τουλάχιστον 250 τούρκων πρεσβευτών, στο παλιό προεδρικο μέγαρο της Τσάνκαγια στην Άγκυρα.

Προκλήσεις Cavusoglu - Celik 

Νωρίτερα τη Δευτέρα 8/9 στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu, αναφέρθηκε στο αυριανό απόπλου του γεωτρητικού πλοίου «Abdülhamid Han» από το λιμανι Τασουτζού της Μερσίνης ισχυρίζομενος ότι πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην πολιτική της ισότητας.
Για το Αιγαίο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Τουρκία θέλει μια σταθερή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, αλλά η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Η καταγγελία για... απόπειρα παραβίασης της... τουρκικής υφαλοκρηπίδας

«Ενας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο πεδίο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο Abdulhamid θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.
O Cavusoglu αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
«Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Aυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει… Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία»

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ισχύ της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που θα ήθελες να έχεις μαζί σου σε κάθε κρίση. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός εταίρος».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Cavusoglu υποστήριξε πως «η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία», ενώ συμπλήρωσε πως «η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία».
«Δεν είναι σωστό η Ε.Ε να είναι όμηρος και να παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών του υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και αυτό να γίνεται εναντίον της Τουρκίας που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε και μέλος του ΝΑΤΟ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Cavusoglu.
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε πως η ουκρανική κρίση «απέδειξε την αξία της Τουρκίας».

Παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου, στα 21.000 πόδια, στις 08:21.
Το τουρκικό UAV αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Dönmez δημοσιοποίησε χθες 7/8 ένα βίντεο με το μήνυμα «το Ahdülhamid Han μετράει τις μέρες για να συναντήσει τα βαθιά νερά της Μεσογείου».
Το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας Abdülhamid Han είναι ένα από τα 5 πλοία γεωτρήσεων στον κόσμο με τεχνολογία 7ης γενιάς.
Το ειδικό πλοίο, που τραβά την προσοχή με τις γιγάντιες διαστάσεις του, έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και βάρος 52 χιλιάδες τόνους.
Το πλοίο 9 ορόφων διαθέτει διπλά γεωτρύπανα και πλήρωμα 200 ατόμων.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να τρυπήσει σε βάθος 12.200 μέτρων.
Το 4ο πλοίο γεωτρήσεων στο λιμάνι Τασούκου της Μερσίνας ολοκλήρωσε τη διαδικασία δοκιμών πριν από την αποστολή.
Δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες γεώτρησης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης