Άμυνα – Διπλωματία

Μπαράζ προκλήσεων πριν την έξοδο του Abdulhamid Han - Cavusoglu: Εμποδίσαμε ελληνικά πλοία να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας

Μπαράζ προκλήσεων πριν την έξοδο του Abdulhamid Han - Cavusoglu: Εμποδίσαμε ελληνικά πλοία να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας
O Cavusoglu αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών
Σχετικά Άρθρα
Σε μπαράζ προκλήσεων, τόσο λεκτικών όσο και στο πεδίο- προέβη η Τουρκία, ένα 24ωρο πριν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου Abdulhamid Han, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερες, λίγες ώρες αφού ένα τουρκικό μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, υποστήριξε ότι η Άγκυρα εμπόδισε ελληνικά και τουρκικά πλοία που επιχείρησαν να… εισβάλλουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ επέμεινε στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Μάλιστα, ο ίδιος διεμήνυσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η ΕΕ είναι όμηρος και παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών της.

Tα σενάρια για το Abdulhamid Han

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Abdulhamid Han» στην Ανατολική Μεσόγειο, αύριο (9/8/2022).
Τα σενάρια για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου είναι τρία...
Πρώτον: Το Abdulhamid Han ακολουθεί τον δρόμο του Oruc Reis και κινείται ανάμεσα Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κω και Κρήτη.
Δεύτερον: Το Abdulhamid Han επιχειρεί να εισβάλλει σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τρίτον: Το Abdulhamid Han επιχειρεί σε περιοχές που η Κύπρος δεν έχει αδειοδοτήσει για έρευνες.
Από την πλευρά της, η Αθήνα επιμένει ότι το 2022 δεν είναι 2020. Ωστόσο, τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και επιχειρούν διπλωματική θωράκιση δείχνοντας τις συνέπειες της ανοχής του αναθεωρητισμού και της επιθετικότητας στον καθρέφτη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η καταγγελία για... απόπειρα παραβίασης της... τουρκικής υφαλοκρηπίδας

«Ενας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο πεδίο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο Abdulhamid θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.
O Cavusoglu αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. «Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Aυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει… Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία»

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ισχύ της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που θα ήθελες να έχεις μαζί σου σε κάθε κρίση. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός εταίρος».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο Cavusoglu υποστήριξε πως «η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία», ενώ συμπλήρωσε πως «η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία».
«Δεν είναι σωστό η Ε.Ε να είναι όμηρος και να παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών του υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και αυτό να γίνεται εναντίον της Τουρκίας που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε και μέλος του ΝΑΤΟ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Cavusoglu. Τέλος, ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε πως η ουκρανική κρίση «απέδειξε την αξία της Τουρκίας».


Παραβίαση ελληνικού εναέριου χώρου

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου, στα 21.000 πόδια, στις 08:21.
Το τουρκικό UAV αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης