Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Hurriyet: Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han προκαλεί πανικό σε Ελλάδα, Κύπρο – Akar: Aνώμαλη η στάση των Ελλήνων

Hurriyet: Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han προκαλεί πανικό σε Ελλάδα, Κύπρο – Akar: Aνώμαλη η στάση των Ελλήνων
Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar...

Η καθέλκυση του πλοίου γεωτρύπανου Abdülhamid Han έτυχε ευρείας κάλυψης από τον ελληνικό Τύπο, αναφέρουν τα ΜΜΕ των Τούρκων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, «Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο Abdülhamid Han, το οποίο κάνει τις τελικές του προετοιμασίες στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης, ανοίχτηκε στη θάλασσα και αγκυροβόλησε μεταξύ ΤΔΒΚ και Μερσίνης.
Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι πανικοβλήθηκαν, λέγοντας «Έφυγε από το λιμάνι, έρχεται νωρίς;».
O επικεφαλής στα Κατεχόμενα Ersin Tatar δήλωσε: «Με ένα βήμα Abdülhamid Han κάθονται ήδη σε αναμμένα κάρβουνα.
Η 1η Αυγούστου είναι η 451η επέτειος της κατάκτησης της Κύπρου.
Ας είναι αυτό ένα δώρο».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι μετά την σχετική ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Fatih Donmez ότι το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ήρθε στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (σ.σ, όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία) την Πέμπτη και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη».
«Τα ελληνικά και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούσαν το γεωτρύπανο από ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες ναυσιπλοΐας μέσω δορυφόρου, άρχισαν να δίνουν ανησυχητικές ειδήσεις.
Αναφέροντας ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθούσε το πλοίο με την ίδια μέθοδο, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης διερωτήθησαν: Πρόκειται για νέο τουρκικό παιχνίδι, έχει φύγει το πλοίο από το λιμάνι, έρχεται στην Κύπρο;» καταλήγει η Hurriyet.

Akar: Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας

Νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο -μαύρο.
Ο Akar κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάτι... σκαρώνει κατά της Άγκυρας, έχει πενταπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες, έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Akar αφιέρωσε 40 ολόκληρα λεπτά, από συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu, που διήρκησε 2 ώρες, να απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα.
«Η Αθήνα κάτι σκαρώνει εναντίον της Άγκυρας εν μέσω πενταπλασιασμού του αμυντικού προϋπολογισμού της», ανέφερε ο Akar, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα είναι αρκετό εναντίον των τουρκικών δυνάμεων».
«Τα ζητήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δεν πρέπει να αντανακλούν στις σχέσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ με την Άγκυρα», τόνισε.
«Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας για διάλογο» πρόσθεσε ο κ. Akar.
Επίσης, ο Akara χαρακτήρισε «ανώμαλη» τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η Τουρκία δεν αποτελεί ποτέ απειλή για τους συμμάχους της».
«Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις ‘σχέσεις καλής γειτονίας’ για διάλογο» πρόσθεσε ο Akar.
Παράλληλα, σημείωσε πως «η Τουρκία δεν αποτελεί ποτέ απειλή για τους συμμάχους της».

Αιφνιδιασμός με το γεωτρύπανο

Οι νέες δηλώσεις Akar έρχονται στον απόηχο του αιφνιδιασμού από την Άγκυρα, η οποία έβγαλε το τέταρτο γεωτρύπανο, το Abdulhamid Han, στην Ανατολική Μεσόγειο το Σάββατο (30/7/2022) και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι Τασοούκου της Τουρκίας ενώ την έξοδο του τουρκικού σκάφους επιβεβαιώνει και το ΓΕΝ.
Την ίδια ώρα οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.
Η ενέργεια αυτή των Τούρκων αναμενόταν αρχικά να γίνει στις 9 Αυγούστου, ωστόσο η Άγκυρα κατά τα φαινόμενα προσπάθησε να αιφνιδιάσει την Ελλάδα.
Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.
«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδωσε το τουρκικό κανάλι A Haber στα τέλη Ιουνίου.
Το γεωτρύπανο συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης