Άμυνα – Διπλωματία

Oktay (Toυρκία) προς Ελλάδα: Αποστρατιωτικοποιήστε πάραυτα τα νησιά, αλλιώς θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους

Oktay (Toυρκία) προς Ελλάδα: Αποστρατιωτικοποιήστε πάραυτα τα νησιά, αλλιώς θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους
«Εάν τα νησιά στο Αιγαίο δεν αποστρατιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους»
Σχετικά Άρθρα

Σε νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε η Τουρκία διά στόματος του αντιπροέδρου της Fouat Oktay, λίγες ώρες αφότου η ΕΕ την κάλεσε σε αποκλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά (της Κύπρου), ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων İhlas News Agency.
Στη συνέχεια, μάλιστα, απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας που εξοπλίζει τα νησιά της στο Αιγαίο».
Ο Oktay συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Εάν τα νησιά στο Αιγαίο δεν αποστρατιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών.
Αυτό που τούς ενοχλεί είναι η ακλόνητη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο». 
Στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Oktay είπε επίσης ότι ο τουρκοκυπριακός λαός εκδήλωσε την επιθυμία του για λύση δύο κρατών εκλέγοντας τον Ersin Tatar πρόεδρο.
«Αυτό που ενοχλεί τους Έλληνες είναι το γεγονός ότι ο λαός της Βόρειας Κύπρου στέκεται όρθιος», υποστήριξε ο Oktay.
«Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την ΤΔΒΚ είναι σταθερή και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι.
Οι πολιτικές της δυσφήμισης και του εκφοβισμού δεν μπορούν να μας πάνε πίσω», είπε. 

Τatar: Η επιχείρηση στην Κύπρο έφερε την ειρήνη

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον Oktay στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο, Ersin Tatar κατά την επίσκεψή του στην τουρκοκυπριακή πλευρά.
Την «γραμμή» Oktay ακολούθησε, άλλωστε, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, λέγοντας πως «η ειρήνη ήρθε στο νησί κυρίως με την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο.
Από τότε, δεν έχει «ανοίξει ρουθούνι».
«Η ειρήνη είναι εδώ και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους και η επιχείρηση ήταν προς το συμφέρον τόσο του ελληνικού όσο και του τουρκοκυπριακού λαού. Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση πριν από αυτό.
Το κυπριακό ζήτημα είναι ζήτημα κυριαρχίας.
Επομένως, η νέα πολιτική είναι μια πολιτική που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στην ύπαρξη δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μητσοτάκης: Μας καλύπτει το προσχέδιο για Τουρκία

"Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία.
Είναι μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, την οποία παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
"Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας, στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας άλλης πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
"Θα έχουμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, να ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα", συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης