Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά τον παροξυσμό, οι Τούρκοι ρίχνουν τους τόνους – Akar: Λύση μέσω διπλωματίας με την Ελλάδα

Μετά τον παροξυσμό, οι Τούρκοι ρίχνουν τους τόνους – Akar: Λύση μέσω διπλωματίας με την Ελλάδα
Μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα

Ύστερα από τον παροξυσμό των τελευταίων ημερών και την κορύφωση των προκλήσεων με αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου αλλά και με προσωπικές επιθέσεις ακόμα και κατά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, οι Τούρκοι φαίνεται να συνεχίζουν τη στροφή που έγινε μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας, Hulusi Akar και Ν. Παναγιωτόπουλου και του σύντομου τετ α τετ των υπ. Εξωτερικών, Μ. Cavusoglu και Ν. Δένδια, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να λέει πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βρουν λύση στις διαφορές τους με διπλωματικά μέσα.
Η εξέλιξη αυτή πάντως έρχεται ύστερα από τις προειδοποιήσεις τόσο του State Department που υποστήριξε πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να προστατεύονται όσο και από την ΕΕ και τη Γερμανία, οι οποίες κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους.

Θετική ατζέντα

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ύστερα από τη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Akar υπογράμμισε πως η μείωση της έντασης και η εστίαση σε μια θετική ατζέντα θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία.
«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών.
Όπως υπάρχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν ξεκινήσει.
Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς.
Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες.
Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αποδοχή ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι, και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ευημερία των χωρών μας.
Θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων.
εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση της έντασης θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία.
Μας ικανοποιεί που βλέπουμε κάποιους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και απόστρατους στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν αυτά τα επιχειρήματα» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση που είχε με αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών στην Κωνσταντινούπολη, ο Akar είπε ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.
«Κάναμε την ενημέρωση σε μια ευγενική, διπλωματική γλώσσα που επιλέχθηκε σωστά, χωρίς να προκαλέσουμε κανέναν.
Η ουσία της ενημέρωσής μας ήταν: «Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας;
Υπάρχει.
Πώς να λύσετε;
Μιλώντας για αυτό, υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες απεμπλοκής και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μιλώντας» τόνισε ο Akar, επισημαίνοντας ότι «μια σύσκεψη που πήγε πολύ καλά, προσπάθησαν να την αποσπάσουν από τον σκοπό της, με τις αβάσιμες ερωτήσεις και τα σχόλιά τους».

Σουηδία, Φινλανδία στηρίζουν τους τρομοκράτες

Εν τω μεταξύ, ο Akar επέμεινε στα επιχειρήματα της Τουρκίας κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας και στο βέτο για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που όχι μόνο απειλούν την Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, οι απαγορεύσεις όπλων που επέβαλαν στην Τουρκία έβλαψαν το ΝΑΤΟ και δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα της Συμμαχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης