Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα State Department προς Τουρκία: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να προστατεύονται

Μήνυμα State Department προς Τουρκία: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να προστατεύονται
Λύστε τις διαφορές σας με διπλωματικό τρόπο λέει το State Department
Σχετικά Άρθρα

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να ρίξει τους τόνους της έντασης στο Αιγαίο απευθύνει το State Department, το οποίο αφού επισημαίνει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να προστατεύονται, κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματίας.
Η παρέμβαση του State Department έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Άγκυρα έχει εξαπολύσει μια δραματική ρητορική επίθεση κατά της Αθήνας, με τον πρόεδρο Erdogan και κορυφαίους Τούρκους υπουργούς και αξιωματούχους να επιτίθενται με απαξιωτικούς χαρακτηριστικούς κατά της Ελλάδας αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, εγείροντας ακόμα και θέμα κυριαρχίας σε μια σειρά από ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Μάλιστα υπήρχε η εκτίμηση ότι ο Erdogan υιοθετώντας τόσο υψηλούς τόνους στη ρητορική του, ήταν έτοιμος να κορυφώσει την ένταση με ένα θερμό επεισόδιο.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι η Αθήνα εξοπλίζει τα νησιά κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών και ρώτησε ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για το θέμα.
«Η θέση μας είναι η ίδια που ακούσατε πριν από μερικές εβδομάδες: η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται
Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ - την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση - να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο.
Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.
Η Ελλάδα και η Τουρκία, φυσικά, είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι.
Είναι βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης