Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εκτός ορίων ο Erdogan: Τρομοκράτες δρουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα υπό το βλέμμα αστυνομικών - Σημαντική η Τουρκία για ΝΑΤΟ

Εκτός ορίων ο Erdogan: Τρομοκράτες δρουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα υπό το βλέμμα αστυνομικών - Σημαντική η Τουρκία για ΝΑΤΟ
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα παρέχει τρομοκρατική ασφάλεια», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

(upd) Νέα σκληρή επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Recep Tayyip Erdogan μιλώντας το Σάββατο (4/6/20222) σε προσυνεδριακή συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στην Άγκυρα.
«Υπενθυμίσαμε σε όλους τη σημασία της θέσης μας στο ΝΑΤΟ. Μιλάω ξεκάθαρα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Μίλησα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα παρέχει τρομοκρατική ασφάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρόσθεσε δε ότι οι τρομοκράτες δραστηριοποιούνται υπό το βλέμμα της αστυνομίας, τόσο στις δύο -υπό ένταξη- χώρες, όσο και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα, η οποία ταυτόχρονα έχει αμερικανικές βάσεις.

Επίθεση στον Kilincdaroglu

Ο Erdogan επιτέθηκε και στον Kemal Kilicdaroglu, επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και τον κατηγόρησε ότι δεν υποστηρίζει τη χώρα του όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθείται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Υποστηρίζεις τους Έλληνες και τους συμμάχους τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πριν από μερικές μέρες, ο Kilicdaroglu, είχε ζητήσει από τον Εrdogan να σκληρύνει τη στάση του στο Αιγαίο σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν τολμάς κάνε ένα βήμα για τα καταληφθέντα και εξοπλισθέντα νησιά.
Εμείς θα σε στηρίξουμε».

Kalin: Δεν αποτελεί προθεσμία η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου δεν αποτελεί προθεσμία για τη λήψη απόφασης για τις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, στις οποίες αντιτίθεται η Τουρκία, δήλωσε στις 4/6 ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία τον περασμένο μήνα ορμώμενοι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Εντούτοις οι αιτήσεις τους βρίσκουν εμπόδια από την Άγκυρα που κατηγορεί τις δύο αυτές σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές.
Ενώ Στοκχόλμη και Ελσίνκι αναφέρουν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής υποστήριξης για ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και της έκδοσης υπόπτων που η Τουρκία ζητά.
Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη, ο εκπρόσωπος του Erdogan και επικεφαλής σύμβουλος ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, ο Ibrahim Kalin επανέλαβε ότι η πρόοδος στις υποψηφιότητες για ένταξη εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία και η Φινλανδία θα απαντήσουν στα τουρκικά αιτήματα.
«Δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε υπό χρονικό περιορισμό όπως η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Kalin, προσθέτοντας ότι ενώ η σύνοδος είναι σημαντική για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεργασία εντός της Συμμαχίας, τα υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν μέτρα για την άμβλυνση των ανησυχιών των σημερινών μελών.
«Δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε κάτω από οποιαδήποτε χρονική πίεση όπως "ας τελειώνουμε με αυτό μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».
Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η Σουηδία και η Φινλανδία να διατυπώσουν ανοιχτά, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα τι είδους μέτρα θα λάβουν όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.


Τι απαντά η Αθήνα

Αβάσιμες και αναληθείς χαρακτηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές τις κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Για τελείως ανυπόστατες κατηγορίες έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση η χώρα με όλα αυτά.
Αφορμή για την αντίδραση της Αθήνας αποτέλεσε το γεγονός ότι, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα ο Έλληνας Πρέσβης, Χριστόδουλος Λάζαρης, λόγω «της διαδήλωσης του PKK γύρω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και των ευκαιριών που παρέχει η χώρα του σε τρομοκρατικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή 3/6 αναφέρθηκε στον Χριστόδουλο Λάζαρη ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλές καταφύγιο από κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία.
Ακόμη, έγιναν αναφορές στο κέντρο υποδοχής προσφύγων Λαυρίου και μάλιστα, σύμφωνα με το Anadolu, επισημάνθηκε στον Έλληνα πρέσβη ότι στο «στρατόπεδο του Λαυρίου τρομοκράτες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους δυνατότητες επιμελητείας και εκπαίδευσης».
Οι Τούρκοι μιλούν στρατόπεδο του Λαυρίου που έχει μετατραπεί σε εστία τρομοκρατίας, ανάλογη με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ μεταφέρθηκαν στον κ. Λάζαρη η αντίδραση και οι απόψεις της Τουρκίας επί του θέματος λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον εν λόγω καταυλισμό και εξελίχθηκε σε ανοιχτή διαδήλωση του PKK κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Επίσης, κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων εκπροσώπων και πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και η προσδοκία για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
an.JPG

Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμες και αναληθείς οι κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τις πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα.
Οι διπλωματικές πηγές διαμηνύουν ότι «τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς».

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε επιθετική συμπεριφορά και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων

«H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της».
«Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δείξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ωστόσο ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στη γείτονα με αφορμή την επίσκεψή του σε ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων και αν επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στη διάρκεια της επίσκεψής του (στις 2/6) στην Αστυπάλαια.
«Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που λέμε ότι έχουμε δίκιο, όταν υποστηρίζουμε ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς που αφορούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας, και στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν το προφανές: ότι έχουμε δίκιο και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα, πέρα από αυτά που λέμε εμείς», είπε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης