Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Όπως οι πρόγονοί μας έθαψαν το Βυζάντιο, να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς

Erdogan: Όπως οι πρόγονοί μας έθαψαν το Βυζάντιο, να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς
«Πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι διότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική», τόνισε ο Erdogan
Σχετικά Άρθρα

(upd) Κλιμακώνει την επιθετική του ρητορική ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan με αφορμή και τις εκδηλώσεις για τις 29 Μαΐου 1453 και την Άλωση της Πόλης.
Μετά την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Erdogan έβαλε κατά πάντων κατά τους εορτασμούς για την 569η επέτειο από την Άλωση.
«Πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι διότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική.
Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, να καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Αττατούρκ παρουσία 500.000 ατόμων.
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ως υπερασπιστής των αδικημένων λαών, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι ειδικές επιχειρήσεις στη Συρία και στη Λιβύη.

Τα πολεμικά μέτωπα


Αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει.
Διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτό και απάντησε ότι πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία. Μίλησε και για την Λωρίδα της Γάζας όπου γίνονται και εκεί, όπως είπε αιματοχυσίες.
«Λέμε stop στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι λέμε stop στην Κριμαία.
«Η Κωνσταντινούπολη ήταν η αγαπημένη πόλη του προφήτη Μωάμεθ και και για αυτό κατακτήθηκε και «έπεσε» από τα χέρια των Βυζαντινών», είπε.

5555_4.jpg

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι συνομιλητής μου»

Νωρίτερα σφοδρή επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, o οποίος παράλληλα απέρριψε εκ νέου την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Αποχωρούμε από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον ικανός να ασχοληθεί με αυτό, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επιστροφή του από το
Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία διακόπτει τις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς ο Μητσοτάκης πλέον δεν είναι ικανός να το διαχειριστεί, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Διακόψαμε τις συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει “Ελλάδα, τακτοποίησε τον εαυτό σου”. Δεν τακτοποιήσατε τον εαυτό σας, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα».
«Θα απαντήσουμε ανάλογα σε όσους μας βλέπουν ως εχθρούς», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

erdi.jpg
Η δεύτερη επίθεση


Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη επίθεση μέσα σε λίγες μέρες, που εξαπολύει ο Erdogan εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο στις 23/5
Οξύνοντας τους τόνους, κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο Κογκρέσο
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι στις ΗΠΑ επιχείρησε να μπλοκάρει την αγορά των F-16 από την Τουρκία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Erdogan είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Συρίγος: Ελεγχόμενη ένταση

Στην εκτίμηση πως είναι ελεγχόμενη η ένταση που προκαλεί ο Τayyip Erdogan το τελευταίο διάστημα, προχώρησε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, τις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου στη φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εδώ και χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρεται στον Κεμάλ, αλλά στον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή γιατί «σε αυτούς θέλει να μοιάσει».
Ωστόσο εξήγησε ότι είναι πραγματιστής και άνθρωπος που μπορεί να κάνει ακραίες κινήσεις, αλλά όταν δεν μπορεί να τις προχωρήσει κάνει ελιγμούς.
«Είναι ένας άνθρωπος που θα πιέσει μέχρι εκεί που θεωρεί ότι δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο», τόνισε ο καθηγητής.
«Προχωρά σε ελεγχόμενη ένταση – ασφυκτική, πιέζει πάρα πολύ.
Δεν είναι άνθρωπος ο οποίος κάνει μικρές κινήσεις.
Κάνει μεγάλες κινήσεις. Θα πιέσει όσο πιο πολύ, αλλά όταν δει ότι δεν έχει περιθώριο να γίνει αποδεκτή η ιδιαιτερότητά του, αμέσως υποχωρεί», πρόσθεσε.
Θύμισε μάλιστα το περιστατικό με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους που πέταξε για 36 δευτερόλεπτα σε τουρκικό εναέριο χώρο.
Όταν ο Erdogan διαπίστωσε ότι δεν συσπειρώθηκε πίσω του το ΝΑΤΟ, «πήγε και τα βρήκε με τον Putin, κάνοντας βεβαίως και τις ανάλογες υποχωρήσεις».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης