Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα άκρα ο Erdogan: Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου, θα απαντήσουμε ανάλογα σε όσους μας βλέπουν ως εχθρούς

Στα άκρα ο Erdogan: Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου, θα απαντήσουμε ανάλογα σε όσους μας βλέπουν ως εχθρούς
Αποχωρούμε από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον ικανός να ασχοληθεί με αυτό, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σφοδρή επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, o οποίος παράλληλα απέρριψε εκ νέου την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Αποχωρούμε από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον ικανός να ασχοληθεί με αυτό, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επιστροφή του από το
Αζερμπαϊτζάν.
Η Τουρκία διακόπτει τις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς ο Μητσοτάκης πλέον δεν είναι ικανός να το διαχειριστεί, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Διακόψαμε τις συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει “Ελλάδα, τακτοποίησε τον εαυτό σου”. Δεν τακτοποιήσατε τον εαυτό σας, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα».
«Θα απαντήσουμε ανάλογα σε όσους μας βλέπουν ως εχθρούς», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η δεύτερη επίθεση

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη επίθεση μέσα σε λίγες μέρες, που εξαπολύει ο Erdogan εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο στις 23/5
Οξύνοντας τους τόνους, κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στο Κογκρέσο
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι στις ΗΠΑ επιχείρησε να μπλοκάρει την αγορά των F-16 από την Τουρκία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Erdogan είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό».


033.JPG

Η νέα NAVTEX

Η νέα επίθεση Erdogan γίνεται στον απόηχο της νέας NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου που εξέδωσε η Τουρκία, ανεβάζοντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Mετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.
Οι έρευνες θα διεξαχθούν μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.
Επίσης εκδόθηκε νέα τουρκική NOTAM για μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Ειδικότερα, σε μια σημειολογική ημερομηνία καθώς η 29η Μαΐου είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι ουσιαστικά δεσμεύουν όλο το ανατολικό Αιγαίο.
Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει παράνομα πέντε περιοχές και ανάμεσά τους διαδρόμους μέσω των οποίων ζητούν από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.
00_7.jpg
shod.JPG

Η ελληνική απάντηση - Δένδιας: Εταίροι και σύμμαχοι να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας

Άμεση ήταν η απάντηση στη ΝΟΤΑΜ από πλευράς Ελλάδας, τονίζοντας το παράνομο της υπόθεσης, όσο και το άκυρο της άσκησης, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου είναι η Ελλάδα.
Μήνυμα στους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», υπογραμμίζει ότι η χώρα μας είναι παράγοντας «αξιοπιστίας και σταθερότητας και όχι επιτήδειος ουδέτερος».
Όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας, τις τελευταίες εβδομάδες «και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Θερμό καλοκαίρι» με συνεχείς «κλιμακώσεις Erdogan» προβλέπει ο γερμανικός Τύπος

«Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Erdogan θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, τονίζοντας ότι, «στην Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία για μία νέα προσφυγική κρίση».
Από τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές περίπου 350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο».

Παλιά τουρκική... τεχνική η εργαλειοποίηση των προσφύγων

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι «και στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και εκτιμά ότι «τώρα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό.
Τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα κατέγραψε αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Την περασμένη Παρασκευή δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε απόσταση 4,6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα.
Από την πλευρά της και η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Εδώ και δεκαετίες οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ διαπληκτίζονται για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Το καλοκαίρι του 2020 η αντιπαράθεση οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης».

Γιατί επιλέγει την κλιμάκωση ο Erdogan

«Πολιτική κλιμάκωσης του Erdogan»- και μάλιστα σε περισσότερα μέτωπα- διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη των βορείων χωρών, ο πρόεδρός της εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία.
Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Erdogan ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει».
Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι «εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, για τον Erdogan φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες.
Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%.
Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις.
Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης