Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Με νέα παράνομη Navtex βγάζει το ερευνητικό σκάφος Cesme στο κεντρικό Αιγαίο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Με νέα παράνομη Navtex βγάζει το ερευνητικό σκάφος Cesme στο κεντρικό Αιγαίο
Νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας μετά την απόφαση Erdogan να εκδόσει νέα παράνομη Navtex
Σχετικά Άρθρα
(upd) Νέα προκλητική NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου εξέδωσε η Τουρκία, ανεβάζοντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τάσεις μάλιστα κλιμάκωσης.
Mετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι έρευνες ξεκινούν σήμερα 28 Μαΐου

Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα Σάββατο 28 Μαΐου μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.
Επίσης εκδόθηκε νέα τουρκική NOTAM για μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Ειδικότερα, σε μια σημειολογική ημερομηνία καθώς η 29η Μαΐου είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι ουσιαστικά δεσμεύουν όλο το ανατολικό Αιγαίο.
Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει παράνομα πέντε περιοχές και ανάμεσά τους διαδρόμους μέσω των οποίων ζητούν από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.
00_7.jpg
Η ελληνική απάντηση - Δένδιας: Εταίροι και σύμμαχοι να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας – H Ελλάδα απαντά σε όλες τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις

Άμεση ήταν η απάντηση στη ΝΟΤΑΜ από πλευράς Ελλάδας, τονίζοντας το παράνομο της υπόθεσης, όσο και το άκυρο της άσκησης, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου είναι η Ελλάδα.
Μήνυμα στους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», υπογραμμίζει ότι η χώρα μας είναι παράγοντας «αξιοπιστίας και σταθερότητας και όχι επιτήδειος ουδέτερος».
Όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας, τις τελευταίες εβδομάδες «και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Τρεις παράμετροι

Υπογραμμίζει πως η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις αυτές εδράζεται σε τρεις σταθερές παραμέτρους και εξηγεί:
«Πρώτον, αντιδράμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε».
Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνο εναντίον της χώρας μας, όπως είναι προφανές από τις φήμες για επικείμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και την έντονη αντίδραση στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «σημάδια νευρικότητας, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σθένος και ωριμότητα» και «μία ακόμα απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας».
«Δεύτερον, σεβόμαστε και προωθούμε τις θέσεις αρχής, στις οποίες έχουμε θεμελιώσει την εξωτερική μας πολιτική: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών», προσθέτει ο υπουργός.
«Τις αρχές αυτές εφαρμόζουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και απέναντι στην Τουρκία», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα δεν είναι "επιτήδειος ουδέτερος". Ενστερνίζεται πλήρως τις αξίες των Δημοκρατιών. Δεν ασκεί εκβιασμούς».

«Αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς, με όποιον "μανδύα" και αν αυτοί περιβάλλονται», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στη βάση των αρχών, όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα απαντά σε όλες τις ανυπόστατες και αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, όπως πρόσφατα με την επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία αποδόμησε με στέρεα νομικά επιχειρήματα την πρωτοφανή αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί νησιών του Αιγαίου.
«Η πολιτική της αξιοπιστίας της Ελλάδας, εκτιμώ ότι αποδίδει καρπούς.
Η διεθνής θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά», αναφέρει.
«Οι εταίροι μας υπολογίζουν την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, και βεβαίως στην Ευρώπη.
Η απόλυτα επιτυχής επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτελεί πλήρη απόδειξη».

«Τρίτον, δεν έχουμε και δεν επιδιώκουμε να έχουμε μια τουρκο-κεντρική εξωτερική πολιτική, η οποία απλώς αντιδρά στις ενέργειες της γείτονος», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.
«Έχουμε θέσει με σαφήνεια το πλαίσιο, μέσα στο οποίο προσφερόμεθα να συζητήσουμε τη μοναδική μας διαφορά».
«Όμως, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και κυρίως του αύριο, με χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αρχές», τονίζει.
Αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο κατανοήσεων και στρατηγικών συνεργασιών στη Μεσόγειο, αποτελεί υπόδειγμα στα Βαλκάνια, δημιουργεί πλέγμα συνεργασίας στην Ασία και την Αφρική, χωρίς να λησμονεί τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Προσθέτει πως σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών «για να εξετάσουμε από κοινού την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία, αλλά και για να συζητήσουμε για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».
«Παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται. Ασκεί πολιτική αξιών και προστατεύει με σθένος τα εθνικά συμφέροντα», καταλήγει ο κ. Δένδιας.
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία: Με νέα παράνομη Navtex βγάζει το ερευνητικό σκάφος Cesme στο κεντρικό Αιγαίο

shod.JPG
Η τουρκική επιθετικότητα δεν έχει μόνο την Ελλάδα αποδέκτη

Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας» επισημαίνει ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός κάνοντας αναφορά στην επικείμενη εισβολή στην Συρία αλλά και στην τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ τονίζει ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας.

Τα στοιχεία της νέας Navtex
1_340.JPG
Κλιμακώνει την ένταση

Δυσοίωνα τα μηνύματα που έρχονται από την γειτονική Τουρκία προβλέπουν ένα καλοκαίρι παρόμοιο με αυτό του 2020 στο Αιγαίο, ανεβάζοντας καθημερινά το θερμόμετρο της έντασης.
Την πρώτη «πιστολιά» έριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan που άσκησε σφοδρή κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, από το βήμα του Κογκρέσου, ζήτησε να μην ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε οι ΗΠΑ, τις οποίες επέκρινε για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα μας.
Όπως είπε, «Υπάρχουν σχεδόν 10 [αμερικανικές] βάσεις στους γείτονες.
Ποιος απειλείται με αυτές τις βάσεις;

Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις;».


Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan, στις 13 Νοεμβρίου 2021, κατόπιν συνάντησής του με τον Ούγγρο πρόεδρο Victor Orban, είχε πει πως η «η Ελλάδα είχε γίνει στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να μετρήσω όλες τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, είναι όμως πολλές. …
Φαίνεται ότι η ίδια η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ».
Σημειώνεται πως οι υποτιθέμενες στρατιωτικές βάσεις αναφέρονται συχνά πυκνά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τους εθνικιστικούς κύκλους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, όπως ο Ali Bakeer, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με πανεπιστήμια που διευθύνονται από τον γιο του Erdogan, Bilal, που υποστήριξε ότι η εργαλειοποίηση της Ελλάδας για την υπονόμευση της Τουρκίας είναι «παλιά και δοκιμασμένη στρατηγική» ορισμένων δυτικών δυνάμεων.
«Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή αλλά και τις ισορροπίες εντός ΝΑΤΟ, ενώ θα ενθαρρύνει την Αθήνα να προβεί σε επικίνδυνες επιλογές», είπε ο Bakeer.

Ο πόλεμος των NAVTEX

Τη σκυτάλη των προκλήσεων παρέλαβε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, που αποκάλυψε πως το τέταρτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τις εργασίες του στην Αν. Μεσόγειο, και ενώ ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι από την Κύπρο, χωρίς να διευκρινίζει που ακριβώς.
Σύμφωνα με μια είδηση που δημοσίευσε η νεοεθνικιστική καθημερινή εφημερίδα Aydınlık, το όργανο μέσων ενημέρωσης του φιλορωσικού κόμματος Vatan (Πατρίδα), το οποίο υποστηρίζει σθεναρά τον Erdogan, μια σειρά μηνυμάτων NAVTEX θα εκδοθούν από την Τουρκία στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου.

Εκδοθείσες από τον σταθμό της Σμύρνης, οι τουρκικές NAVTEX ισχυρίζονται ότι προηγούμενες ελληνικές NAVTEX, με αριθμό LA43-112/22, LA46-115/22 και LA47-116/22 που περιλάμβαναν τα νησιά Λήμνο, Σαμοθράκη και Ιστιράτι, παραβίαζαν τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 (περί αποστρατικοποίησης).
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σε δημοσίευμα με τίτλο, «Οι βάσεις των ΗΠΑ παντού στην Ελλάδα» υποστήριξε ότι οι Aμερικανοί σχεδιάζουν να προσθέσουν τέσσερις ακόμη στρατιωτικές βάσεις στις πέντε υπάρχουσες στην Ελλάδα.
Εκτός από τη βάση στη Σκύρο, τη ναυτική βάση στη Σαλαμίνα, τις αεροπορικές βάσεις σε Καστέλι, Καλαμάτα και Ανδραβίδα, τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Στεφανοβίκειο και τη Στρατιωτική βάση Λάρισας έχουν επίσης διατεθεί σε ΗΠΑ, θα επεκταθεί η Ναυτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη.

«Θερμό καλοκαίρι» με συνεχείς «κλιμακώσεις Erdogan» προβλέπει ο γερμανικός Τύπος

«Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Erdogan θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, τονίζοντας ότι, «στην Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία για μία νέα προσφυγική κρίση».
Από τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές περίπου 350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο».

Παλιά τουρκική... τεχνική η εργαλειοποίηση των προσφύγων

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι «και στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και εκτιμά ότι «τώρα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό.
Τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα κατέγραψε αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Την περασμένη Παρασκευή δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε απόσταση 4,6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα.
Από την πλευρά της και η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Εδώ και δεκαετίες οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ διαπληκτίζονται για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Το καλοκαίρι του 2020 η αντιπαράθεση οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης».

Γιατί επιλέγει την κλιμάκωση ο Erdogan

«Πολιτική κλιμάκωσης του Erdogan»- και μάλιστα σε περισσότερα μέτωπα- διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη των βορείων χωρών, ο πρόεδρός της εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία.
Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Erdogan ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει».
Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι «εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, για τον Erdogan φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες.
Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%.
Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις.
Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα».

«Θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο

Ένα «θερμό καλοκαίρι» προβλέπει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος.
'Δεν μπλοφάρουμε', λέει ο Τσαβούσογλου στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά από επίσκεψη στο Ισραήλ.
'Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση'.
Ο υπουργός δεν εξήγησε ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Τουρκία.
Στην Αθήνα αυξάνεται η ανησυχία για νέες εντάσεις.
Την Πέμπτη η Ελλάδα ανακοίνωσε περίπου 40 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χάνει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη στιγμή που έχει σταθμεύσει εκεί στρατεύματα. Κατά την άποψη της Τουρκίας αυτό δεν συνάδει με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, που είχαν προβλέψει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης