Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα ενισχύει την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας - Στέλνει κι άλλα όπλα - Η αποκάλυψη των ΗΠΑ

Η Ελλάδα ενισχύει την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας - Στέλνει κι άλλα όπλα - Η αποκάλυψη των ΗΠΑ
Η Ελλάδα ενισχύει την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας - Στέλνει εκ νέου όπλα;
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που η Ευρώπη αναζητά τρόπους να τερματιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά λόγω των κυρώσεων και της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα επιλέγει να ενισχύσει την εμπλοκή της στον πόλεμο, στέλνοντας εκ νέου όπλα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Ostin, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πρόθεσή της να στείλει εκ νέου στρατιωτικό υλικό στην ουκρανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας, σχετικά με το νέο φορτίο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ,
«περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας. Άλλες δεσμεύτηκαν για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων», είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο Όστιν, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει εκ νέου στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.
«Σήμερα, πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών που είναι ζωτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει πυρομαχικά, τυφέκια τύπου «καλάσνικοφ» και εκτοξευτές, κίνηση η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

 


Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να ενημερώσει ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος τα κόμματα σχετικά με νέες δωρέες οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία
που φέρεται να έχει αποφασίσει η Ελλάδα ζητούν με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργου Τσίπρα και ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Σε χθεσινή δήλωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν αποκάλυψε ότι "σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία".
Πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο πρωθυπουργός είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή στην Ουάσιγκτον.
 Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση αποσιώπησε επί δύο εικοσιτετράωρα το σοβαρότατο περιστατικό παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να μη χαλάσει την επικοινωνιακή εικόνα της επίσκεψης στις ΗΠΑ και της δήθεν αναβαθμισμένης Ελλάδας, ενώ η παραβίαση αυτή λίγα μίλια από τη νέα αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης θα έπρεπε να αποτελέσει τρανταχτή απόδειξη της απειλής που συνιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας.

Εν τέλει ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού στις ΗΠΑ; Η προώθηση εθνικών συμφερόντων ή η επικοινωνία και ανταμοιβή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγαλύτερη εμπλοκή

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. «Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λέει το Διεθνές Δίκαιο.
Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον; Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή;
Με ποιες διαδικασίες;
Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ;
Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;», υπογραμμίζουν από το ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό και την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζονται όροι αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Ζητούμε την άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής από τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο σχετικά με τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία και τις σχετικές ειλημμένες - όπως όλα δείχνουν - αποφάσεις.
Γι' αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ταυτόχρονα, καταθέτει σήμερα επείγουσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->