Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανατολίτικο παζάρι για Σουηδία και Φινλανδία - Τα ανταλλάγματα του Erdogan για το μεγάλο «ναι» με... το βλέμμα στις εκλογές

Ανατολίτικο παζάρι για Σουηδία και Φινλανδία - Τα ανταλλάγματα του  Erdogan για το μεγάλο «ναι» με... το βλέμμα στις εκλογές
Πριν καν ακόμα οι δύο χώρες υποβάλλουν και επίσημα αίτημα ένταξης, η Άγκυρα έσπευσε να… εκφράσει την αντίθεση της
Σχετικά Άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ακόμα ένα παζάρι του Τούρκου προέδρου. Αφορμή -αυτή τη φορά- η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Πριν καν ακόμα οι δύο χώρες υποβάλλουν και επίσημα αίτημα ένταξης, η Άγκυρα έσπευσε να… εκφράσει τις αντιρρήσεις της, απειλώντας -εμμέσως- με veto. «Δεν θα λέγαμε "ναι" για την ένταξη του ΝΑΤΟ, σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία» δήλωσε χθες ο Recep Tayyip Erdogan, ο ρόλος του οποίου έχει αναβαθμιστεί στην περιοχή με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πραγματοποιήθηκε επί τουρκικού εδάφους, ενώ ακολούθησαν και συναντήσεις αντιπροσωπειών. Παρ' όλο που οι συναντήσεις δεν οδήγησαν σε εκεχειρία, είναι προφανής η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας.
Άλλωστε, το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι στο τέλος η Τουρκία δεν θα μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, θεωρείται ως ένδειξη ότι το παζάρι έχει ήδη αρχίσει...

Τα ανταλλάγματα

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να αποτύχει λόγω ενός veto από την Τουρκία. Αντιθέτως, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι... αντιστάσεις του Erdogan θα καμφθούν, όταν λάβει τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Ήδη έχει ανοίξει στις ΗΠΑ, η συζήτηση για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 αλλά και για το ενδεχόμενο αγοράς επιπλέον 40 μαχητικών ίδιου τύπου. Βέβαια, δεν αποκλείεται ο Erdogan να θέσει και θέμα επαναφοράς της Τουρκίας στο πρόγραμμα για τα F-35, δεδομένου ότι έχει ήδη καταβάλλει 1,4 δισ. δολ.. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα για τα F-35 λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400.
Ωστόσο, κομβικό ζήτημα για τον Erdogan, είναι το ΡΚΚ, το οποίο η Άγκυρα πολεμά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία αλλά και τη Φινλανδία ότι αποτελούν «ξενώνα φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων». Αυτό, λοιπόν, που θα ζητήσει ο Erdogan είναι η αλλαγή στάσης των δύο χωρών, ώστε τα στελέχη του ΡΚΚ να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες και τελικά να παραδίδονται στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι ενόψει των εκλογών στην Τουρκία (Ιούνιος του 2023), το θέμα του ΡΚΚ βρίσκεται στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας.

Στο μενού και η αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος δεν σκέφτεται μόνο το PKK. Αυτό φαίνεται από την αναφορά του στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν θέλει να επαναλάβει το λάθος των προηγούμενων κυβερνήσεων, που -ως γνωστόν- είχαν συμφωνήσει στην επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η Τουρκία να θέσει εκ νέου το πάγιοι θέμα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Άλλωστε, το θέμα δεν είναι άγνωστο στην ελληνική κυβέρνηση... Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Victoria Nuland, το έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, κι αφού πρώτα είχε επισκεφθεί την Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης