Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ κάνουν «δώρα» στην… Τουρκία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ κάνουν «δώρα» στην… Τουρκία
Η Τουρκία ενισχύεται. Η Ελλάδα;.. 

Μια δυσάρεστη για την Ελλάδα - είδηση έγινε γνωστή λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντηθεί με τον αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden και μιλήσει στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ:
Σύμφωνα την Wall Street Journal ο Biden ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν στην Τουρκία πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τα F-16.
Εάν και όταν αυτό υλοποιηθεί προφανώς μειώνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα που απέκτησε η Αθήνα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου με την ελληνογαλλική συμφωνία για την αγορά των Rafale... 
Η Τουρκία δεν ακολούθησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έπαιξε επιτυχώς τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εδραίωσε τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή, αρνήθηκε τις πιέσεις για τους S- 400 και αντί να «τιμωρηθεί» από την αμερικανική κυβέρνηση… τώρα… ανταμείβεται!..
Αντίθετα, η Ελλάδα τα έδωσε όλα από την αρχή.
Από την (συμβολική) αποστολή όπλων στο Κίεβο και την μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών έως την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Προφανώς κανείς δεν είναι αντίθετος στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας, αρκεί να εξασφαλιστούν ισχυρά ανταλλάγματα. Και από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα, σε πρώτη γραμμή ήταν είναι και θα είναι, το καυτό μέτωπο των ελληνοτουρκικών.
Η Τουρκία ενισχύεται. Η Ελλάδα;.. 

Ανδρέας Πετσίνης 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης