Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Και άλλες συστοιχίες πυραύλων S-400 από τη Ρωσία θέλει να αγοράσει η Τουρκία

Και άλλες συστοιχίες πυραύλων S-400 από τη Ρωσία θέλει να αγοράσει η Τουρκία
Όπως ανέφερε ο ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT, η αγορά και άλλης παρτίδας του ρωσικού συστήματος ήταν στο τραπέζι από την αρχή…

Στην απόκτηση και άλλης συστοιχίας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία προσανατολίζεται η Τουρκία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), Ismail Demir.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT, η αγορά και άλλης παρτίδας του ρωσικού συστήματος ήταν στο τραπέζι από την αρχή…
«Η απόφαση της Τουρκίας είναι αυτή που ήταν πάντα, δεν άλλαξε σύμφωνα με όσα είπαν οι άλλοι», σημείωσε.
Η αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, των οποίων η πρώτη παράδοση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, αποτέλεσε σημείο μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, «πέταξαν» εκτός του προγράμματος ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών F-35 (η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 F-35).
Η Τουρκία χαρακτήρισε την κίνηση άδικη και ζήτησε αποζημίωση για την πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων, στην οποία είχε προβεί για την παραγγελία την οποία είχε κάνει.
Από την άλλη, η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία ώστε η τελευταία να αποκτήσει κρυφά απόρρητα στοιχεία για τα αεροσκάφη F-35 και πως οι ρωσικές πυραυλικές συστοιχίες είναι ασύμβατες με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελούν απειλή για τη συμμαχία.
Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Demir, ενώ οι Aμερικανοί γερουσιαστές έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει περισσότερες κυρώσεις εάν συνεχίσει να αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα.
Η Άγκυρα λέει ότι απέκτησε το σύστημα, διότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της πουλήσουν Patriots.
Εν τω μεταξύ, πιο πρόσφατα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, που παράγονται από την ίδια εταιρεία που κατασκευάζει τα F-35, στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η επιστολή αναγνώριζε τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ενώ περιέγραφε την υποστήριξη και τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ουκρανία, εν μέσω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα στην περιοχή».

Τουρκική βιομηχανία

Στο μεταξύ, ο Demir σχολίασε πως τα τουρκικά οπλικά projects μπορούν να είναι αποτελεσματικά.
Πρόσθεσε δε ότι η χώρα χρησιμοποιεί τα εγχώρια όπλα και τα αμυντικά της συστήματα κατά τις επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγει.
Πιο πρόσφατα, το μαχητικό drone Akıncı, που αναπτύχθηκε από τον μεγιστάνα Baykar, επεχείρησε σε μεγάλη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία σε στρατιωτική επίθεση του PKK στο βόρειο Ιράκ.
Το άλλο drone της εταιρείας, το Bayraktar TB2 έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και έχει πωληθεί σε μια σειρά χωρών, όπως η Ουκρανία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και η Πολωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης