Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η «απάντηση» της Τουρκίας σε Μητσοτάκη για τους… υδρογονάνθρακες - Στην Ανατολική Μεσόγειο βγαίνει το Cesme

Η «απάντηση» της Τουρκίας σε Μητσοτάκη για τους… υδρογονάνθρακες - Στην Ανατολική Μεσόγειο βγαίνει το Cesme
Το τουρκικό πλοίο θα παραμείνει στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου έως τις 21 Απριλίου
Σχετικά Άρθρα

Με έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο απαντά η Τουρκία στις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο, Κρήτη και Ήπειρο, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το ερευνητικό πλοίο Cesme «βγαίνει» στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες έως τις 21 Απριλίου.
«Ανατολική Μεσόγειος
Το ερευνητικό μας σκάφος TCG ÇEŞME θα συνεχίσει τις “Μελέτες Υδρογραφικής Έρευνας και Ενημέρωσης - Aπογραφής Ναυαγίων” μέχρι τις 21 Απριλίου» αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας στο twitter. Επί του παρόντος, όμως, η Τουρκία δεν έχει διευκρινίσει σε ποια περιοχή θα διεξαχθούν οι έρευνες.

Η κίνηση αυτή έρχεται μερικές ημέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez. «Θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, με αμοιβαίο σεβασμό προς τα δικαιώματά μας, μπορούμε να καταστήσουμε την ανατολική Μεσόγειο μια νέα ασφαλή οδό ενεργειακού εφοδιασμού» είπε ο Τούρκος υπουργός και υπογράμμισε «πριν από τρία χρόνια, όταν στείλαμε το Γιαβούζ, είχαμε δηλώσει ότι για τα σχέδια της περιοχής η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία».

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε 6 περιοχές

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη (12/4/2022), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε πέντε θαλάσσιες περιοχές και μια χερσαία περιοχή. Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.
Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρείες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης