Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Η ΕΕ πρέπει να βιαστεί για τη Λιβύη - Κίνδυνος για νέο θέατρο αστάθειας

Δένδιας: Η ΕΕ πρέπει να βιαστεί για τη Λιβύη - Κίνδυνος για νέο θέατρο αστάθειας
Ο υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Σχετικά Άρθρα
Την ανάγκη να επισπευτούν οι αποφάσεις για την Λιβύη υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, και τονίζοντας τον κίνδυνο η ΕΕ να έρθει αντιμέτωπη με ακόμα μια κρίση.

Ειδικότερα, ο Δένδιας είπε ότι θα ζητήσει από τους συναδέλφους του να επισπεύσουν τις αποφάσεις για την Λιβύη επειδή αν η ΕΕ δεν δράσει τώρα, υπάρχει κίνδυνος η ΕΕ να έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο θέατρο αστάθειας
Όσον αφορά την Ουκρανία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για το πρόσφατο ταξίδι του στην Οδησσό, στις 3 Απριλίου, καθώς και για τις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια όχι μόνο στην Οδησσό, αλλά και στην Μαριούπολη, κάτι που -όπως είπε- βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούνται από την Ρωσία.
Η κρίση στην Ουκρανία «είναι μια κρίση που αφορά στις βασικές αρχές μας, την δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να λάβουμε ξεκάθαρη θέση σε όλα τα μέτωπα».

Στα πρόθυρα πολέμου η Λιβύη

Εν τω μεταξύ, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, οι μεσολαβητές προσπαθούν να αποφύγουν να εκτραχυνθεί σε νέο πόλεμο το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί στη Λιβύη.
Η Λιβύη βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου και με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, όπως και την περίοδο 2014- 2021, όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω εμφυλίου μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Muammar Gaddafi το 2011.
Η κυβέρνηση που παρουσίασε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Fathi Bashagha, την οποία ενέκρινε το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, είναι σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη η οποία σχηματίστηκε στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ υπό τον Abdelhamid Dbeibah, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία, αν πρώτα δεν πραγματοποιηθούν εκλογές.
Εξάλλου ο Bashagha σχημάτισε την κυβέρνησή του αφού συνασπίστηκε με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Khalifa Haftar, τον οποίο στηρίζει η Μόσχα.
Στις 10 Μαρτίου ένοπλες ομάδες που στηρίζουν τον Bashagha πήραν θέση έξω από την Τρίπολη για να τον στηρίξουν, εγείροντας φόβους για αναζωπύρωση των εχθροπραξιών και κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης