Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί οι ΗΠΑ είναι τώρα πρόθυμες να αγνοήσουν τους S – 400 και να επιτρέψουν ξανά την πώληση αεροσκαφών και όπλων στην Τουρκία

Γιατί οι ΗΠΑ είναι τώρα πρόθυμες να αγνοήσουν τους S – 400 και να επιτρέψουν ξανά την πώληση αεροσκαφών και όπλων στην Τουρκία

Υπό το πρίσμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον φαίνεται τώρα πρόθυμη να αγνοήσει την παράβαση των S-400 της Τουρκίας και να συνεχίσει τελικά τις πωλήσεις όπλων

Σχετικά Άρθρα

Μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν συνεπής με τους στόχους της πολιτικής των ΗΠΑ, διεμήνυσε το State Department στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε επιστολή του, μήνες αφότου η Άγκυρα ζήτησε να αγοράσει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη.
Με ημερομηνία 17 Μαρτίου, η επιστολή προς το Κογκρέσο ανέφερε ότι η Τουρκία
είναι «σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για κακή επιρροή στην περιοχή» και πρότεινε να προχωρήσει στη συμφωνία.
Η τουρκική Daily Sabah επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αντίθεση του Κογκρέσου στην αγορά όπλων από την Άγκυρα λόγω πολλών επίμονων ζητημάτων, θεωρήθηκε ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσει την έγκριση για τη συμφωνία, ωστόσο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ την υποστηρίζει.

Παρέμβαση του State Department 

«Ενώ η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει στόλο F-16, οι αμυντικοί της δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδεινωθεί αφότου η Άγκυρα αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2017.
Η κυβέρνηση του Donald Trump επέμεινε πως δεν είναι συμβατό με άλλες αμυντικές υποδομές του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ, αποβάλλοντας τελικά την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επιβάλλοντας κυρώσεις σε αρκετούς αξιωματούχους ως αντίποινα.
Παρά τη διαμάχη, η Άγκυρα ζήτησε να αγοράσει 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει άλλα 80,
έχοντας εγκαταλείψει τις ελπίδες να δει ποτέ το νεότερο F-35 στο οπλοστάσιό της.

Αγνοούν οι ΗΠΑ τους  S - 400

Μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει δημόσια απάντηση από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, με έναν νέο πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο και υπό το πρίσμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον φαίνεται τώρα πρόθυμη να αγνοήσει την παράβαση των S-400 της Τουρκίας και να συνεχίσει τελικά τις πωλήσεις όπλων.
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», ανέφερε η επιστολή του State Department, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είχε ήδη πληρώσει «σημαντικό τίμημα» για την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα.
Πριν οριστικοποιήσει οποιαδήποτε συμφωνία, το State Department θα πρέπει να ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο, αλλά ορισμένα μέλη παραμένουν σθεναρά αντίθετα με την πώληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης