Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επαφές Erdogan στις Βρυξέλλες με Macron, Johnson, Draghi, Sanchez - Πιθανή συνάντηση με Biden

Επαφές Erdogan στις Βρυξέλλες με Macron, Johnson, Draghi, Sanchez - Πιθανή συνάντηση με Biden

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Erdogan αναμένεται να έχει τετ α τετ και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden

Σχετικά Άρθρα

(upd) Τον αναβαθμισμένο ρόλο του στη διεθνή σκηνή επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος έχει διαδοχικές συναντήσεις με ηγέτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο Erdogan συναντήθηκε ήδη -κελεισμένων των θυρών- με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron και τον Iταλό πρωθυπουργό, Mario Draghi, ενώ επίκεινται και συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Pedro Sanchez.
000987.jpg
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία ο Erdogan αναμένεται να έχει τετ α τετ και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, μια εξέλιξη που ενδεχομένως να σημάνει και την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, που έχουν «παγώσει» λόγω των ρωσικών S-400.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που είχαν Erdogan και Biden στη Ρώμη στο περιθώριο των εργασιών της G20, τον περασμένο Οκτώβριο, το κλίμα ήταν ψυχρό. Η Τουρκία μετά την αγορά των ρωσικών S-400 έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, παρότι έχει δώσει προκαταβολές και αναμενόταν να παραλάβει αεροσκάφη.
Στις Βρυξέλλες, ο Erdogan συνοδεύεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, τον υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, τον εκπρόσωπο του AKP, Omer Celik, και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.

«Πηγές» της γαλλικής προεδρίας για τη συνάντηση Macron-Erdogan

Όσον αφορά τη συνάντηση του Erdogan με τον Macron, πηγές της γαλλικής προεδρίας αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερό και στενό συντονισμό μεταξύ των συμμάχων καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ενίσχυση της Συμμαχίας με έμφαση στην ενδυνάμωση της πτέρυγας (σ.σ. ανατολική) και τη δυνατότητα αποτροπής.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλους τους διαθέσιμους διπλωματικούς διαύλους για να εξασφαλίσουν επειγόντως κατάπαυση του πυρός. Μόλις εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός, η Γαλλία και η Τουρκία θα είναι διαθέσιμες για να υποστηρίξουν μια απαραίτητη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι Macron και Putin συζήτησαν επίσης την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο. Και οι δύο θέλουν να αποτρέψουν πιθανές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην περιοχή. Ο Macron επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να εργαστεί στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ για μια μόνιμη πολιτική λύση στη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ανέφερε επίσης ότι χαιρετίζει τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Η συνάντηση Erdogan - Draghi

Σε λιτή ανακοίνωσή της, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης αναφέρει ότι «κατά την διάρκεια της συνομιλίας έγινε αναφορά στις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία και στην κατάσταση στην Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Λιβύη».

Η ανεπίσημη πρόταση των ΗΠΑ για τους S-400

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Reuters, η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να άρει τον αποκλεισμό της Τουρκίας πρότεινε ανεπισήμως στην Άγκυρα να στείλει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που έχει αγοράσει στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έριξαν την ιδέα αυτή σε Τούρκους ομολόγους τους τον περασμένο μήνα, χωρίς πάντως να φθάσουν στο σημείο να το προτείνουν επισήμως. Το θέμα τέθηκε επίσης, εν συντομία, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Wendy Sherman, αυτόν τον μήνα.
Η Τουρκία έχει υποβάλλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού άλλων 80 που έχει ήδη στον στόλο της η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να αδράξουν την ευκαιρία για να επαναφέρουν την Άγκυρα στην τροχιά της Ουάσινγκτον. Οι προσπάθειες να βρεθούν «δημιουργικοί» τρόποι για τη βελτίωση των σχέσεων επιταχύνονται τελευταία, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης