Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η διπροσωπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία για το μοίρασμα του Αιγαίου

Η διπροσωπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία για το μοίρασμα του Αιγαίου
Υπάρχουν πολλά δεδομένα που ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προωθεί συμφωνία με την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

«Βόμβα» μεγατόνων εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος αποκάλυψε ότι παρασκηνιακά γίνονται συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για το μοίρασμα του Αιγαίου, για συνεκμετάλλευση, ενώ δεν έχει επιλυθεί το μείζον, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οριοθέτηση της ΑΟΖ!
Σήμερα (17 Μαρτίου 2022) μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη του Erdogan με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Hulusi Akar δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και μάλιστα υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έχει λάβει και θετική απάντηση από την Αθήνα!
Υπάρχουν πολλά δεδομένα που ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προωθεί συμφωνία με την Τουρκία, επιχειρώντας να παρακάμψει τις βασικές αρχές και τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας έναντι της γείτονος χώρας.
Χωρίς άρση του Casus belli, χωρίς οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ καμιά συμφωνία με την Τουρκία για το Αιγαίο δεν μπορεί να υπάρξει.
Όσο και αν η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις αυτές φτάνοντας μάλιστα στο σημείο με διαρροές να κάνει λόγο για… κακή μετάφραση (!) η διπροσωπία της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε. Ο «βασιλιάς» είναι πλέον γυμνός.

Η προετοιμασία

Το έδαφος για συμφωνία με την Τουρκία φαίνεται ότι προετοιμάζεται συστηματικά εδώ και πολύ καιρό. Κάποια μηνύματα είτε με «υπόγεια» κανάλια είτε δημοσίως – ώστε να προετοιμάζεται και η κοινή γνώμη- έχουν σταλεί εδώ και καιρό.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του Θάνου Ντόκου, τότε αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 που ξεκάθαρα μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο κ. Ντόκος προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι είναι προσωπικές απόψεις το μήνυμα στάλθηκε εκεί που έπρεπε.
Βέβαια πολύ δύσκολο κανείς να πιστέψει ότι ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μιλούσε δημοσίως για το πιο καυτό θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χωρίς κάποιου είδους συνεννόηση με τον προϊστάμενο του.
Στην πραγματικότητα ο Θ. Ντόκος λειτούργησε ως λαγός.

Η αναβάθμιση της Τουρκίας

Βέβαια, τότε ακόμη οι συνθήκες δεν ήταν ακόμη κατάλληλες για περισσότερες κινήσεις.
Οι αντιδράσεις σφοδρές.
Ωστόσο «η μηχανή πήρε μπρος».
Το κλίμα για τα επόμενα βήματα σιγά – σιγά προετοιμάζονταν.
Και να που τώρα ο Akar αποκαλύπτει ότι στην αιφνίδια συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο συζητήθηκαν θέματα συνεκμετάλλευσης του πλούτου του Αιγαίου και ότι έλαβε θετική απάντηση!
Και για να μην κοροϊδευόμαστε:
Λόγος γίνεται για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και όχι για τα… ψάρια του Αιγαίου πελάγους!..
Όμως τι συνέβη τώρα και το θέμα του μοιράσματος του Αιγαίου ανακινείται;
Η θεαματική αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Τουρκία κατάφερε να έχει άριστες σχέσεις και με την Ουκρανία και με την Ρωσία.
Κατάφερε να γίνει αποδεκτός ως διαμεσολαβητής και μάλιστα η ουκρανική πλευρά να προτείνει μια από τις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της να είναι η Τουρκία.
Παράλληλα, το κλίμα ενισχύεται και από την επιθυμία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αποκατάσταση του θετικού κλίματος στην ανατολική Μεσόγειο ώστε να δυσχερανθεί περαιτέρω η θέση της Ρωσίας στην περιοχή.

Το ιστορικό προηγούμενο

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να θυμηθούμε τις δυο προηγούμενες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η μία έγινε το 1991 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οπότε και εκδηλώθηκε αμερικανική παρέμβαση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και συμφωνία για συνεκμετάλλευση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν αδύναμη και δεν μακροημέρευσε…
Η δεύτερη προσπάθεια έγινε επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη και αφού είχαν προηγηθεί τα Ίμια και το «γκριζάρισμα» νησιών – και ολόκληρων περιοχών- του Αιγαίου.
Η ιδέα της συνεκμετάλλευσης αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας της Μαδρίτης στην οποία κατέληξαν οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές το 2003.

Aνδρέας Πετσίνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης