Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Erdogan στην Κωνσταντινούπολη – Επί τάπητος ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος της Τουρκίας

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Erdogan στην Κωνσταντινούπολη –  Επί τάπητος ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος της Τουρκίας
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 14:30 και το κλίμα φαίνεται πως ήταν καλό στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης
Σχετικά Άρθρα

Διάρκεια μιάμισης ώρας είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 14:30 και το κλίμα φαίνεται πως ήταν καλό στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Πριν από το γεύμα, οι δύο ηγέτες είχαν έναν μικρό διάλογο μπροστά στις κάμερες, με θέα τον Βόσπορο και τη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη.
Ο Erdogan ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά λέγοντας πως έχει ξαναβρεθεί πολλές φορές στην πόλη και πως του αρέσει πολύ.
Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε στον πρωθυπουργό τις γέφυρες του Βόσπορου και του μίλησε για το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει.
Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για το πλούσιο μενού που έχει προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης, σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας.
«Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα.

3_181.JPG

Οι προσδοκίες πριν από τη συνάντηση

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εν λόγω συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είχε ιδιαίτερη χρησιμότητα υπό τις παρούσες συνθήκες και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Σημειώνουν δε, πως στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Πάντως, περί αποτελεσμάτων αυτής, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πρόσφατα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί δεν υπάρχει προσδοκία ότι θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες με την Τουρκία.
polis.jpg


Οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές, η Αθήνα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα, ενώ εξίσου γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, όπως δηλώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας πως «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα που μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών, ενώ οι κόκκινες γραμμές είναι αμετακίνητες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ένα 24ωρο νωρίτερα έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος μέσα σε αυτό που έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, πόσο σημαντική είναι όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά συνολικότερα για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η συζήτηση στην Τουρκία".
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, "η Ελλάδα πηγαίνει με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι τα τελευταία δύο χρόνια, το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεύτερον, διότι οι θέσεις της χώρας, ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο. Και τρίτον, διότι η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο υπό τη σκιά των όσων δραματικών συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά με όλο τον κόσμο να έχει τεθεί με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο στην καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, κάθε μορφής επεκτατισμού, απέναντι σε οτιδήποτε καταλύει τη διεθνή νομιμότητα".
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με αναβαθμισμένο προφίλ λόγω και της διαμεσολαβητικής προσπάθειας στην ουκρανική κρίση.
4_145.JPG
5_107.JPG

Οι κόκκινες γραμμές

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο -μια επίσκεψη που αναβλήθηκε δυο φορές λόγω της πανδημίας και η συνάντηση με τον R.T. Erdogan προέκυψε στην πορεία.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι κόκκινες γραμμές είναι αμετακίνητες.
Η εν λόγω συνάντηση , όπως έχει αναφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν επιβεβλημένη «γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις.
Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης».
Σε μία πιο προσεκτική όμως ανάγνωση, είναι καιρό που η Άγκυρα, αλλά και η Αθήνα σε όλες σχεδόν τις «επιθετικές ή προκλητικές» δηλώσεις και ανακοινώσεις της διελκυστίνδας, σημειώνουν ότι η επίλυση των διαφορών με διάλογο είναι εφικτή, αλλά είναι και θέμα βούλησης.
Βέβαια η βούληση που εκφράζεται είναι δύσκολο να διακριθεί στην πράξη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά ακόμη και σήμερα στην ρητορική.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ

Η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας θα ανοίξει δύο νέα ζητήματα, συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και Παλαιστινιακό.
Για το σκέλος της ενέργειας η Τουρκία που σαμπόταρε από την πρώτη στιγμή το διάτρητο σχέδιο EastMed το υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, αντιπροτείνει την δημιουργία αγωγού που θα διέρχεται την Τουρκία και μέσω αυτού θα προωθείται το φυσικό αέριο του Ισραήλ που εξορύσσεται από το υποθαλάσσιο κοίτασμα Leviathan.
Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι ο Μητσοτάκης



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης