Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επαναπροσέγγιση Erdogan με Ισραήλ: Θέλουμε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Επαναπροσέγγιση Erdogan με Ισραήλ: Θέλουμε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου

Σχετικά Άρθρα

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ για τη χρήση του φυσικού αερίου του και τη μεταφορά του στην Ευρώπη εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, σε μια περίοδο όπου επιχειρείται η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, αυτά τα θέματα αυτά θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Isaac Herzog, στην Τουρκία, που αναμένεται στα μέσα Μαρτίου.
«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο του Ισραήλ στη χώρα μας και πέρα από αυτό, θα μπορούσαμε επίσης να εμπλακούμε σε ένα κοινό έργο για τη μεταφορά του στην Ευρώπη», είπε ο Erdogan μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Κίεβο. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αυτά τα θέματα στην ατζέντα μας κατά την επίσκεψη του Herzog στην Τουρκία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ιράκ και ότι ενδέχεται να υπογράψουν συμφωνία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Daily Sabah, Τουρκία και Ισραήλ είχαν προηγουμένως προσπαθήσει να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, αλλά αυτές οι συνομιλίες δεν είχαν προχωρήσει ποτέ πολύ.

Ο αγωγός EastMed

Οι δηλώσεις του Erdogan έρχονται αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τον περασμένο μήνα τη στήριξή τους για τον αγωγός EastMed.
«Η Τουρκία αντιτίθεται εδώ και καιρό στο έργο και έχει τονίσει εδώ και καιρό ότι οποιοδήποτε σχέδιο στοχεύει να παραμερίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι ανεπιτυχές» αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah.
Το έργο EastMed είχε επίσης την στήριξη του Donald Trump, ωστόσο, η κυβέρνηση Biden είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το έργο, επικαλούμενη ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητά του και το περιβαλλοντικό κόστος.
Ο Erdogan τον περασμένο μήνα είπε ότι οι ΗΠΑ απέσυραν την στήριξη τους, διότι το έργο δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής άποψης, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι ένα τέτοιο έργο «δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την Τουρκία».
«Αυτές οι μελέτες δεν είναι τόσο απλά στοιχεία, αλλά πολύ σοβαροί αριθμοί. Κατά τη γνώμη μου, οι ΗΠΑ αποσύρονται από εδώ επειδή δεν βρήκαν αυτό που περίμεναν και επειδή δεν βρήκαν αυτή τη δουλειά οικονομικά και οικονομικά βιώσιμη. Διαφορετικά, οι ΗΠΑ δεν θα είχαν αποσυρθεί από εδώ αν είχαν βρει το οικονομικό όφελος» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.
DS_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης