Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος: Εντός 4μήνου η απόφαση για τις κορβέτες - Ακυρώνουν το σκοπό των συζητήσεων για τα ΜΟΕ οι παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας

Παναγιωτόπουλος: Εντός 4μήνου η  απόφαση για τις κορβέτες - Ακυρώνουν το σκοπό των συζητήσεων για τα ΜΟΕ οι παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας
"Προχωρούμε στη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων βήμα – βήμα, αλλά με βήμα ταχύ", τονίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος

«Το πρόγραμμα είναι πυκνό, οι διαδικασίες σύνθετες και οι διαπραγματεύσεις εντατικές. Αυτή τη στιγμή ετοιμαζόμαστε να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τη σύμβαση πρόσκτησης των τριών φρεγατών, ώστε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην υπογραφή της. Εκτιμώ ότι η απόφαση για τις κορβέτες θα προκύψει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους», αναφέρει  ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», «η λήψη της καθίσταται πιο περίπλοκη εάν λάβουμε υπόψη ότι σκοπός και στόχος μας είναι να έχουμε οπωσδήποτε ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με τήρηση όμως των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που θα συμφωνηθούν».

Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Με αφορμή την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, αλλά και τη δήλωσή του ότι οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αυτοακυρώνονται εν μέσω παραβιάσεων και υπερπτήσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει πως οι διαδικασίες συνεχίζονται, οι συναντήσεις θα γίνουν, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμείνει -πρέπει να παραμείνει- ανοικτό.
Επιμένει ότι «όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών».
«Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συμπεριφορά», τονίζει χαρακτηριοστικά.
Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτιμά πως δεν εγκαταλείπει η Τουρκία τη διπλωματία, δεν τη συμφέρει να το κάνει αυτό.
«Είναι γεγονός όμως ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων, ιδίως διά στόματος του ομολόγου μου.
Θεωρώ ότι απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν.
Επιπλέον εκτιμώ ότι υποκρύπτουν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των Εξοπλισμών. Εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε όχι με ατάκες, αλλά με ακόμα περισσότερο έργο», αναφέρει ο υπουργός.

Για ταξίδι στις ΗΠΑ

Κληθείς να απαντήσει εάν πάρει στις ΗΠΑ όπως και ο Πρωθυπουργός και θα συζητήσει και για την αγορά των F-35, αναφέρει πως «υπάρχει η πρόσκληση για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό μου, αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές επεξεργάζονται πιθανές ημερομηνίες».
Ο ίδιος αναμένει πως «οι συζητήσεις να επικεντρωθούν τόσο στη σταθερά βελτιούμενη διμερή σχέση αμυντικής συνεργασίας, όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις σύνθετες και επικίνδυνες προκλήσεις ασφαλείας που έχουν ανακύψει.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά την άποψή μας αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον».
Όσον αφορά στα F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει πως «ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενιάς. Η υπόθεση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτήν την προμήθεια. Προχωρούμε στη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων βήμα – βήμα, αλλά με βήμα ταχύ».

Για Ισραήλ

Με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στο Τελ Αβίβ και τη συνάντησή του με τον ισραηλινό ομόλογό του, ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού σημειώνει πως «η διμερής σχέση με το Ισραήλ έχει στρατηγικό χαρακτήρα και εκδηλώνεται με μια πολύ έντονη δραστηριότητα στην αμυντική συνεργασία προς όφελος όχι μόνον των δύο χωρών, αλλά και της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει ότι «το Ισραήλ έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερα παραγωγική αμυντική βιομηχανία, αλλά και εκπληκτική τεχνογνωσία σε συστήματα αιχμής, σε νέες τεχνολογίες».
«Με τον ομόλογό μου, αλλά και με στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, συζητήσαμε τις δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα σε ισραηλινές εταιρείες και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων μας κι όχι μόνο.
Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι προοπτικές ιδιαίτερα επωφελείς, καθώς υπάρχει η αμοιβαία βούληση για συνεργασία», προσθέτει ο υπουργός.

Στη Βουλή νομοσχέδιο για Ένοπλες Δυνάμεις

«Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην Τανάγρα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισής τους που υλοποιούμε. Πολύ σύντομα, εκατοντάδες στελέχη θα διαπιστώσουν το οικονομικό όφελος από αυτές τις φορολογικές απαλλαγές στο ατομικό τους εισόδημα», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Κατά τον ίδιο, εντός των επομένων μηνών θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με αποκλειστικό αντικείμενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Θα είναι η δεύτερη κύρια παρέμβασή μας για το προσωπικό, μετά την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και στις σχολές υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους, αλλά και τις 15 χιλιάδες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών σε βάθος πενταετίας. Όσοι ισχυρίζονται ότι αργήσαμε, ας αναλογισθούν το συνολικό έργο που έχει συντελεστεί εδώ και δυόμισι χρόνια, κάτω από μάλλον δύσκολες συνθήκες. Ένα έργο που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς», υπογραμμίζει.

Περί πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για την πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι από την κοινοβουλευτική εμπειρία του «αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν σε εντυπωσιασμούς και όχι στην ουσία».
«Όσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας επενδύουν πολιτικά σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και καταστροφές, τόσο θα αποτυγχάνουν να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Βλέπετε, υπάρχει και το παρελθόν», προσθέτει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης