Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τανάγρα υποδέχεται τα νέα φτερά των έξι Rafale την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου

Η Τανάγρα υποδέχεται τα νέα φτερά των έξι Rafale την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου
Τα Rafale θα ενταχθούν στην 332η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι», τα κτίρια και τα υπόστεγα της οποίας ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν, ώστε να είναι έτοιμα για την υποδοχή τους
Σχετικά Άρθρα
Με μια εκδήλωση στην Τανάγρα θα γίνει η υποδοχή των έξι δικινητήριων αεροσκαφών Rafale, που αναμένονται από το Ιστρ της Γαλλίας, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 12:30 το μεσημέρι, με τους Έλληνες χειριστές στο πιλοτήριό τους σε μια απευθείας πτήση, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης προμήθειάς τους μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας.
Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet και πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών. 
Τα δύο από τα πρώτα Rafale που έρχονται στην Ελλάδα θα είναι διθέσια και τα άλλα 4 μονοθέσια.

Ένταξη και εκπαίδευση

Τα Rafale θα ενταχθούν στην 332η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι», τα κτίρια και τα υπόστεγα της οποίας ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν, ώστε να είναι έτοιμα για την υποδοχή τους.
Το κόστος για την αγορά των 24 Rafale μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.
Από τις 20 Ιανουαρίου, θα αρχίσει η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων που έχουν επιλεγεί για τα Rafale, πλην των οκτώ που ήδη έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και έχουν λάβει πιστοποιήσεις ως εκπαιδευτές.
Ετοιμοι είναι και οι πρώτοι Έλληνες τεχνικοί που θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο της συντήρησης των γαλλικών μαχητικών.
Με αφορμή την μεταφορά των Rafale στην Ελλάδα και την ένταξη των πρώτων έξι μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την προετοιμασία των αεροσκαφών και την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών.

Τα επόμενα έξι Rafale αναμένονται το 2023

Υπενθυμίζεται πως μία εξάδα ακόμη Rafale αναμένεται το 2023, ενώ η Πολεμική Αεροπορία.
Αναφερόμενος στην ανανέωση του ιπτάμενου στόλου και την ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε πει ότι η κυβέρνηση κινείται για την ενίσχυση των ΕΔ και των διεθνών συμμαχιών.
«Προχωρήσαμε σε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, από τα 3,35 δισ. ευρώ συνολικά για την Άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον, με τον προϋπολογισμό του 2022, στα 6,39 δισ. ευρώ, με την επιφύλαξη περαιτέρω ενίσχυσης, κατά τη διάρκεια του 2022, όπως είχε γίνει και πέρυσι, από το ειδικό αποθεματικό, σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας που τόνισε ότι πρόκειται για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5%, που επαναφέρει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, για πρώτη φορά, στο ύψος των προ κρίσης προϋπολογισμών του υπουργείου.
Ειδικά για τους εξοπλισμούς, ο υπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατ. ευρώ, αύξηση 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν είναι μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία ούτε ανταγωνισμός εξοπλιστικών» αλλά «ένας αγώνας δρόμου για να καλυφθούν κενά ετών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης