Άμυνα – Διπλωματία

Αιχμές Δένδια από Βρέστη: Να γίνει μια συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ και για τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων

Αιχμές Δένδια από Βρέστη: Να γίνει μια συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ και για τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων

Στη Βρέστη πραγματοποιείται η άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα αιχμηρός προς όλες τις πλευρές εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Βρέστη, όπου πραγματοποιείται η άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις του δικαιώματος κυριαρχίας κατά μελών της» δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση.
Η ελληνική πλευρά πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για μέτρα κατά της Τουρκίας με αφορμή και το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ωστόσο, η Ευρώπη συνεχίζει να δείχνει ανοχή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, αρνούμενη να στείλει ένα σαφές μήνες προς την Άγκυρα.

Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια στη Βρέστη

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει σε κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη «Στρατηγική Πυξίδα». Στο γεύμα εργασίας αναμένεται να παρουσιαστεί ένα αναθεωρημένο κείμενο, βασισμένο στις παρατηρήσεις και στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, οι οποίες είχαν λάβει χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες.
Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας με αντικείμενο συζήτησης την «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη».
Αύριο, Παρασκευή, θα λάβει χώρα η δεύτερη συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.
Μετά το πέρας των εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας το οποίο θα παραθέσει η γαλλική Προεδρία με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, ενόψει της σχετικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριος 2022). Στο εν λόγω γεύμα εργασίας αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Σενεγάλης και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Macky Sall, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (African Union Commission), Μούσα Φάκι Μαχάματ (Moussa Faki Mahamat).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης