Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία σχεδιάζει να γίνει πυρηνική δύναμη - Αξιωματούχος αποκαλύπτει τα μυστικά πολεμικά σχέδια του Erdogan

Η Τουρκία σχεδιάζει να γίνει πυρηνική δύναμη - Αξιωματούχος αποκαλύπτει τα μυστικά πολεμικά σχέδια του Erdogan
«Η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ICBM, τότε κανείς δεν θα μπορεί να μας αγγίξει όπως συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα» είπε ο Cem Küçük, σύμβουλος της κυβέρνησης Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία έχει σχέδια για την ανάπτυξη όπλων με δυνατότητες που θα εξουδετερώνουν κάθε απειλή από το εξωτερικό, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε ο επικεφαλής αξιωματούχος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, İsmail Demir.
«Μπορώ να πω ότι θα σύντομα θα έχουμε όπλα τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό και την εξουδετέρωση των αντιπάλων μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί» δήλωσε ο Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), σε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στις 17 Δεκεμβρίου 2021, προσθέτοντας:
«Τονίζω ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι εύκολος στόχος θα το μετανιώσουν».
Σημειώνεται πως ο Demir, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει στη διάθεσή του για την αμυντική βιομηχανία ένα μπάτζετ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεργάζεται απευθείας με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος συχνά πυκνά καυχιέται για το πώς αναπτύχθηκε η τουρκική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες χώρες στο 20%.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι αυτά τα μυστικά project του Demir, αλλά είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει διαθέσει σημαντικά κεφάλαια, έχει προσλάβει μηχανικούς και έχει υπογράψει συμβάσεις για να ενισχύσει τις στρατιωτικές επιχειρησιακές της ικανότητες.
Η κυβέρνηση Erdogan βρίσκεται σε αντιπαράθεση με μια σειρά χωρών, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς και με μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος Erdogan συχνά παρουσιάζει τη Δύση ως εχθρό στις ομιλίες του και κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι τρέφουν ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες κατά της Τουρκίας.
Παράλληλα, η Άγκυρα έχει συγκρουστεί με τη Ρωσία για την εμπλοκή της στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο και παρέχει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή.
Ismail_Demir_Head_of_Defense_Industries_Turkey-1536x867.jpg
Τα «μυστικά όπλα»

Σε κάθε περίπτωση, πιθανολογείται πως τα σχόλια του Demir σχετικά με τις άγνωστες μέχρι τώρα δυνατότητες που έχει αποκτήσει η Τουρκία και είναι έτοιμη να τις χρησιμοποιήσει σε περίπτωση σύγκρουσης συνδέονται με την πυραυλική τεχνολογία που προσπαθεί να αναπτύξει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία.
Ο Demir είπε στη συνέντευξη ότι η Τουρκία έχει ένα πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που, όπως ισχυρίστηκε, έχει φτάσει σχεδόν στο επίπεδο των πυραύλων SAMP/T οι οποίοι παράγονται από τη γαλλο-ιταλική Eurosam.
Πρόσθεσε δε ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα λειτουργεί όταν παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ερωτηθείς για το βεληνεκές των πυραύλων, ο Demir αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος την ανάγκη για μυστικότητα.
Σε σχέση με προγράμματα προηγμένης πυραυλικής τεχνολογίας, η τουρκική κυβέρνηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να ρωτούν εάν διαθέτει μυστικά όπλα μαζικής καταστροφής (WMD), συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού μηχανισμού για αποτροπή.
Η εν λόγω συζήτηση έλαβε διαστάσεις όταν ο Erdogan απέφυγε να δεσμευτεί δημόσια στη βάση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), της οποίας η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέλος.
Τον Μάρτιο του 2018 ο Erdogan υποσχέθηκε να αποκτήσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων, συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας με αυτές των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει τον Θεό στο πλευρό της, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς.
Τον Απρίλιο του 2018 ο Erdogan επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος τρομοκράτη.
Προειδοποίησε δε τον Netanyahu πως δεν πρέπει να καυχιέται επειδή κατέχει πυρηνικά όπλα στο οπλοστάσιό του, καθώς θα καταστούν αναποτελεσματικά όταν έρθει η ώρα.
Η πιο συγκλονιστική δήλωση έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ο Erdogan είπε:
«Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές - και όχι μόνο έναν ή δύο.
Αλλά [μας λένε] δεν μπορούμε να τα έχουμε στα χέρια μας.
Αυτό δεν θα το δεχτώ ποτέ».
«Η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ICBM, τότε κανείς δεν θα μπορεί να μας αγγίξει όπως συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα» είπε ο Cem Küçük, σύμβουλος της κυβέρνησης Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης