Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένει για τα αεροσκάφη F-16 και τους πυραύλους S-400 η Τουρκία - Θετικός ο Biden, αναφέρει ο Erdogan

Επιμένει για τα αεροσκάφη F-16 και τους πυραύλους S-400 η Τουρκία - Θετικός ο Biden, αναφέρει ο Erdogan
Εάν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία αναγκαστικά θα πρέπει να αξιολογήσει άλλες εναλλακτικές

Η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλίσει την ασφάλειά της εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να προσφέρουν μια συμφωνία για την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών F-16, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ενώ ο πρόεδρος Erdogan  ζητά επιμόνως τη συνδρομή του Αμερικανού ομολόγου του Joe Biden.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε ο Akar, και ενώ αντιπροσωπεία του τουρικού υπουργείου Άμυνας βρίσκεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού, αντί του ποσού το οποίο είχε δώσει η Άγκυρα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα με τα F-35.
«Εάν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία αναγκαστικά θα πρέπει να αξιολογήσει εναλλακτικές προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής στο οποίο βρίσκεται», είπε ο Tούρκος υπουργός.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Sabah, η Τουρκία είχε δώσει 1,4 δισ. δολ. για τα F-35 προτού η Ουάσιγκτον την αποβάλει από το πρόγραμμα το 2019 εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στο οποίο κατέφυγε επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν προηγουμένως να της πωλήσουν πυραύλους Patriot.

F-16

Σε ό,τι αφορά τα F-16 τα οποία ζητά η Τουρκία, τυχόν πωλήσεις όπλων θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, γνωστό για τη στάση του κατά της Άγκυρας.
Στο μεταξύ, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20 στη Ρώμη νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε ότι ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden υποστήριξη προκειμένου οι αμερικανοί νομοθέτες να αλλάξουν στάση.
Ο Erdogan, μάλιστα, είχε «διαγνώσει» μια «θετική προσέγγιση» από τον Biden στο αίτημα της Τουρκίας.
«Παρότι είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Biden σε αυτό το θέμα, μια άλλη πτυχή είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία», πρόσθεσε.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να προσεγγίσει το θέμα θετικά, είπε ο Akar, προσθέτοντας: «Ωστόσο, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις (για το θέμα), καθώς η διαδικασία υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου».
Σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας για τα F-16, η Άγκυρα είναι ακόμη έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 ρωσικής κατασκευής, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, κατασκευασμένα από τη Lockheed Martin.
Ο Αkar επανέλαβε ότι οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Ουάσιγκτον με στόχο την επίλυση της διαφοράς.
Η νέα συνάντηση θα ακολουθήσει γύρο των συνομιλιών στην Άγκυρα στα τέλη Οκτωβρίου, όπου εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας της Τουρκίας και των ΗΠΑ συζήτησαν οικονομικά ζητήματα.
«Η συνάντηση καταδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διευθετήσει με σεβασμό την ανάμειξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35».
Οι εταίροι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις αρχές του 2022, αυτήν τη φορά στις ΗΠΑ, για να διαπραγματευτούν λεπτομερώς τα οικονομικά ζητήματα, είπε ο Akar.

«Τα S-400 θα χρησιμοποιηθούν όπως τα S-300»

Η εδώ και δεκαετίες σχέση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχει περάσει από άνευ προηγουμένου διαταραχές τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω διαφωνιών σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και των στενότερων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι τα πυραυλικά συστήματα S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία ώστε η τελευταία να υφαρπάξει απόρρητα στοιχεία για τα αεροσκάφη F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελούν απειλή για τη συμμαχία.
Ο Αkar είπε ότι το σύστημα S-400 θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ακριβώς όπως το S-300 χρησιμοποιείται στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας τη χρήση τους από την Ελλάδα στο νησί της Κρήτης.
«Το S-400 είναι ένα αμυντικό οπλικό σύστημα και θα χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το S-300 στη συμμαχία του ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης