Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Pompeo: Πάντα ανησυχούσα για ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας – Ένα «ατύχημα» θα οδηγούσε δίνη αντιδράσεων

Pompeo: Πάντα ανησυχούσα για ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας – Ένα «ατύχημα» θα οδηγούσε δίνη αντιδράσεων
«Πάντα ανησυχείς όταν υπάρχουν πλοία που κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Την ανησυχία που ένιωθε όταν ανέβαινε επικίνδυνα η ένταση στο Αιγαίο, αποκαλύπτει ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» o Pompeo χαιρετίζει, επίσης, την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ενώ στηλιτεύει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που «υπονομεύει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε ό,τι αφορά στους φόβους της Ουάσιγκτον για εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, ο τέως επικεφαλής του State Department σημειώνει τα εξής:
«Πάντα ανησυχείς όταν υπάρχουν πλοία που κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές.
Ατυχήματα συμβαίνουν και πράγματα που κανένα από τα δύο έθνη που βρίσκονται σε ένταση δεν μπορεί να επιλύσει από εκεί και πέρα.
Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πάντα όμως καταφέρναμε με τον πρόεδρο Trump να επαναφέρουμε τα μέρη να συζητήσουν, καθώς προσπαθούσαν να βρουν τον δρόμο τους για να διαπραγματευτούν μία λύση στις διαφορετικές απόψεις που είχαν για θέμα συνόρων, για κυριαρχικά και θαλάσσια δικαιώματα σημείωσε ο Pompeo.

Προκλητική η Τουρκία

Αναφερόμενος στην Τουρκία έκανε λόγο για ένα έθνος, «το οποίο υπήρξε προκλητικό με τρόπους που δεν βοηθούν τον τουρκικό λαό, την τουρκική ηγεσία, το ΝΑΤΟ και σίγουρα την οικοδόμηση ενός ισχυρού ερείσματος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι υποστηρίζουμε τα έθνη που αναγνωρίζουν τα διεθνές δίκαιο και τις συμπεριφορές που συνάδουν με αυτό. Και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά».
Συνεχίζοντας ο Pompeo υπογραμμίζει, πως προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να μην αγοράσει τους S – 400.
«Αυτό συνιστά λάθος για το ΝΑΤΟ, αποτελεί θέμα για τις ΗΠΑ, για κάθε χώρα του ΝΑΤΟ καθώς και για την ασφάλεια από την απειλή που αντιμετωπίζουμε από τη Ρωσία και την Κίνα».
Ως ένα από τα πιο προβεβλημένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο Pompeo θεωρείται και πιθανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος για τις εκλογές του 2024.

Περήφανος για Trump – Πλήγμα η αποχώρηση από Αφγανιστάν

Αναφερόμενος στη θητεία του στην κυβέρνηση Trump, δήλωσε ότι, ήταν πολύ περήφανος.
«Δεν άρεσαν σε όλους στο ΝΑΤΟ όσα τους έλεγα, όμως νομίζω ότι ήμασταν πάντα εξαιρετικά διαφανείς και ξεκάθαροι και τηρούσαμε τις δεσμεύσεις μας», σημείωσε.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ως τη μεγαλύτερη απειλή που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη για την Ελλάδα, για την Ευρώπη για τις ΗΠΑ.
O Pompeo χαρακτηρίζει επιζήμιο για την αμερικανική αξιοπιστία, τον τρόπο αποχώρησης από το Αφγανιστάν.
Δεν φερθήκαμε σωστά προς τους εταίρους και τους φίλος που μας υποστήριζαν, την αποστολή του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν στη χώρα.Τέλος ο Pompeo δεν συμμερίζεται την άποψη, πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες απειλές, αφού όπως λέει, πρόκειται για μία σημαντική περιοχή για την Ουάσινγκτον.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης