Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ενώ η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα θέλει διάλογο με την Τουρκία

Ενώ η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα θέλει διάλογο με την Τουρκία
Ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκ των ων ουκ άνευ, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

Ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκ των ων ουκ άνευ για την περιφερειακή σταθερότητα καθώς και την ασφάλεια, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σε μια τελείως διαφορετική ρητορική και λογική από αυτή που θέλει να προβάλει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιέζει, ματαίως μάλλον, για κυρώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο Michel και ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή», έγραψε ο Michel στο Twitter. 
Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ χαρακτηρίζονται από διαφωνίες σε πολλά ζητήματα, όπως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία, η μεταναστευτική κρίση και το αδιέξοδο στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στο μπλοκ.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι από τις πλέον μακροχρόνιες.
Η χώρα υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την προκάτοχό της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), το 1964, η οποία συνήθως θεωρείται το πρώτο βήμα για την τελική ένταξη... 
Υποβάλλοντας αίτηση για επίσημη υποψηφιότητα το 1987, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1999 για να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.
Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, η Άγκυρα χρειάστηκε να περιμένει άλλα έξι χρόνια, μέχρι το 2005 - μια διαδικασία μοναδικά μακρά σε σύγκριση με άλλες υποψήφιες χώρες.
Ο Erdogan συναντήθηκε επίσης την Κυριακή με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 στη Ρώμη.
Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του Macron πραγματοποίησαν μια συνάντηση 50 λεπτών κεκλεισμένων των θυρών στο Συνεδριακό Κέντρο La Nuvola, το οποίο φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής του 2021 στην Ιταλία, την πρώτη διάσκεψη κορυφής με τους ηγέτες να δίνουν το παρών μετά την πανδημία COVID-19.
Προηγουμένως, ο Erdogan είχε συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel για 30 λεπτά κεκλεισμένων των θυρών.
Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Εν τω μεταξύ, ο Olaf Scholz, ο πιθανός διάδοχος της Merkel, ήταν επίσης μαζί της στη συνάντηση με τον Erdogan.
Η σύνοδος κορυφής των G-20 του 2021 συγκάλεσε τους ηγέτες των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης