Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan επιθυμεί... διακαώς συνάντηση με Biden - Επιδιώκει συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα F-35

tags :
Ο Erdogan επιθυμεί... διακαώς συνάντηση με Biden - Επιδιώκει συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα F-35

O Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε συνάντηση με τον Joe Biden στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, την επόμενη εβδομάδα

Σχετικά Άρθρα

Σε διακαή πόθο έχει εξελιχθεί για τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ένα ραντεβού με τον Αμερικανό ομόλογο του, Joe Biden. Η συνάντηση των δύο ηγετών έλαβε ακόμα μία αναβολή, καθώς αν και ο Erdogan είχε προαναγγείλει το τετ α τετ για το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, τελικά με νεότερες δηλώσεις του, το ραντεβού μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα στη Γλασκώβη. Σημειωτέον ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό...

Στόχος ο συμψηφισμός

Η Άγκυρα έχει βάλει στο τραπέζι τον συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα F-35 με την αγορά νέων F-16. «Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Ειδικότερα, ο Erdogan ευελπιστεί ότι αντί των F-35, οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία μαχητικά F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού αυτών που έχει ήδη στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της. Ωστόσο, Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντιδρούν… Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας μετέβη στην Άγκυρα χθες για να «διευθετηθεί η διαφορά» των δύο κρατών σχετικά με τα F-35.
Υπογραμμίζοντας πως ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού stealth τεχνολογίας αιχμής «οριστικοποιήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου», ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» και ότι οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά στην Ουάσινγκτον τους επόμενους μήνες.

Μια ακόμα αναβολή

Εν τω μεταξύ, είναι η δεύτερη φορά που η συνάντηση Erdogan - Biden… αναβάλλεται. Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είχε προαναγγείλει τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, με βασικό θέμα στην ατζέντα τα F-35, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισ. με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο. Θα το συζητήσουμε φυσικά με τον Biden στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη».
Σημειώνεται ότι η Σύνοδος του G20 θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, όπως προκύπτει οι προσδοκίες του Erdogan διαψεύστηκαν και πλέον στόχος είναι η συνάντηση με τον Biden να γίνει στη Γλασκώβη την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης