Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Erdogan σε ΗΠΑ: Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα πάρουμε πίσω το 1,4 δισ. για τα F-35

tags :
Μήνυμα Erdogan σε ΗΠΑ: Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα πάρουμε πίσω το 1,4 δισ. για τα F-35
Η Τουρκία -που είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη- έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα για τα F-35 λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία
Σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ για τα F-35 και την επιστροφή της προκαταβολής απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισ. με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε ο Erdogan σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την πτήση επιστροφής του από τη Νιγηρία. «Πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο. Θα το συζητήσουμε φυσικά με τον (Αμερικανό πρόεδρο) Biden στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία -που είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη- έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα για τα F-35 λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.
Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα είχε επίσης ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσιγκτον έβαλε σε «μαύρη λίστα» τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ismail Demir και τρεις ακόμη υπαλλήλους.

Επίθεση σε Macron

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan εμμένει στην επιθετική ρητορική κατά του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του είναι η πιο ατυχής για τη Γαλλία.
«Η Γαλλία περνά πραγματικά μια πολύ σοβαρή κρίση με τον Macron. Ειδικά στη Γαλλία των τελευταίων χρόνων, αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ατυχής κυβέρνηση για τη Γαλλία.
Γνώρισα τον Sarkozy στη Γαλλία, γνώρισα τον Chirac. Δεν συγκρίνεται με κανέναν από αυτούς. Ήταν κρατικός λειτουργός ο Chirac. Ο λόγος του ήταν λόγος. Είναι πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι υπήρξαν τρεις άνδρες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που δεν άφησαν να καταπιεστεί η Τουρκία.
Chirac, Schröder, Berlusconi… Η Τουρκία συμμετείχε σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ ανεξαιρέτως εκείνη την περίοδο.
Ωστόσο, αφού ήρθαν ο Sarkozy και η αγαπημένη μου φίλη Merkel, η στάση για την πρόσκληση της Τουρκίας στη Σύνοδο των Ηγετών άλλαξε.
Φυσικά, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική άποψη για την Τουρκία. Αν ανοίξουν το δρόμο για την Τουρκία, γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα έχει γρήγορη άνοδο. Θέλουν να προχωρήσει η Τουρκία ή να την αποδεχτούν; Προς το παρόν, συνεχίζουμε τον δρόμο μας εξ ολοκλήρου, με τα δικά μας μέσα» δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης